Galeria de Arta

arta pentru tine

  14.07.2010

Inaugurarea Colecţiei Muzeale a Armenilor Transilvăneni

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România împreună cu partenerii săi: Consiliul Local al oraşului Dumbrăveni, Fundaţia Armeană Dumbrăveni, Fundaţia Transylvania Trust şi Folkeuniversitetet Fjellregionen din Norvegia organizează joi, 15 iulie 2010, de la ora 13:00, inaugurarea Colecţiei Muzeale a Armenilor Transilvăneni – ARCA din Dumbrăveni, judeţul Sibiu. Deschiderea oficială se va oficia de către doamna Consilier a Ambasadei Norvegiei în România, Liv Maria Roste, în prezenţa Excelenţei Sale Hamlet Gasparian, Ambasadorul Armeniei în România, a reprezentanţilor Parlamentului şi Guvernului României, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Leul

Leu sculptat în piatră, epoca romană, cu inscripţie ulterioară 1588 (a flancat intrarea în castelul Apafi din Dumbrăveni), donat de către conducerea Grupului Şcolar “Timotei Cipariu”


Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului A.R.C.A. – Acţiuni de Regenerare a Comunităţii Armene, proiect finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, proiect care vizează conservarea şi promovarea moştenirii culturale a minorităţii armene din Dumbrăveni, pentru transformarea oraşului într-o zonă de receptivitate turistică şi stimularea primelor iniţiative locale de creştere economică şi de coeziune socială prin cultură. Este pentru prima dată în România când, în cadrul unui parteneriat public-privat, se desfăşoară reabilitarea unui castel, monument istoric, în scopul restituirii acestuia către comunitate, prin utilizarea patrimoniului cultural ca factor al dezvoltării economice durabile şi al coeziunii sociale.

Proiectul a avut drept primă etapă reabilitarea spaţiilor în care se deschide colecţia ARCA din cadrul Castelului Apafi, clădire monument istoric, a cărei construcţie a început în anul 1552 şi care pe parcursul timpului a suferit adăugiri şi modificări severe, pentru ca în prezent să aibă nevoie de intervenţii masive pentru recuperarea aspectului de altădată. Astfel, au fost reabilitate patru încăperi şi un hol de acces, adică aproximativ 700 de metri pătraţi care au presupus: fasonarea si finisarea pereţilor precum şi rezolvarea problemelor apărute în timp din cauza intervenţiilor nefericite, refacerea tâmplariei, recondiţionarea zidului porţii de acces, a porţii efective şi a treptelor de acces în castel.

gravura Grigorie

Gravura Sf. Grigorie Iluminatorul, sec. XVIII-XIX, donată de domnul Mircea Tivadar

O a doua etapă a proiectului ARCA constă în deschiderea primului spaţiu din cadrul Centrului European al Diversităţii Culturale: Colecţia Muzeală a Armenilor Transilvăneni. Este vorba despre o colecţie a memoriei şi a amintirilor adunate simbolic în bagajele cu care armenii au venit în Transilvania. Sunt imagini, idei, obiecte şi fotografii care povestesc despre istoria, religia şi viaţa privată a armenilor transilvăneni, ramură distinctă a diasporei istorice armeneşti din România. Expoziţia propune un instantaneu între „a veni” şi „a pleca”, valizele expuse în săli simulează o etapă a despachetatului/împachetatului, alternanţa de la starea de instalare şi de locuire la cea de abandon şi exil. Deschiderea Colecţiei a fost posibilă graţie donatorilor armeni locali care au oferit obiecte personale care să ilustreze tematica expoziţiei, mulţumiri speciale îndreaptându-se în primul rând către familiile: Bakk-Călinescu, Szentpetery şi Daniel.

lavabou

Lavabou, circa 1930, aparţinând familiei Daniel din Dumbrăveni, donat de doamna Veronica Jeflea

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com