Galeria de Arta

arta pentru tine

  23.05.2013

Imagini din spatele frunții

Pentru 4 săptămâni, Teatrul Evreiesc de Stat, în parteneriat cu Fundația Henry Mălineanu şi Argo Art Consulting, oferă spaţiul unde vor putea fi redescoperite creaţiile Janei Gertler-Zalman. Între 23 mai și 23 iunie 2013 sunt reunite peste 40 de lucrări (sculptură și desen) provenind atât din colecţia artistei, cât şi din colecţii particulare.

Vernisajul expoziţiei “Imagini din spatele frunții” are loc joi, 23 mai, de la ora 18:00, în prezența: doamnei Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat; domnilor Codruț și Mălin Mălineanu, de la Fundația Henry Mălineanu; Prof. univ. Dr. Ruxandra Demetrescu, Universitatea Națională de Arte.

Cu această ocazie se lansează şi catalogul expoziţiei, “Imagini din spatele frunții”, publicat la Editura UNARTE. Textul critic este scris de Adrian Buga; fotografiile lucrărilor sunt realizate de Iulia Câmpeanu și Victor Bortaş, iar conceptul grafic aparține lui Alexandru Braniște (SquareMedia).

Adrian Buga, curatorul expoziţiei, spune: “Jana Gertler are capacitatea de a aşeza în lucrările ei particularul neprihănit, de a deosebi esenţa lucrurilor, de a urma cu docilitate întorsăturile şi farmecele realului plin de candoare. Aprecierea estetică a lumii conduce la o viaţă demnă, plină de bucurie şi activitate; a recunoaşte frumuseţea lumii, în imaginaţia pură, este cel mai bun remediu împotriva scepticismului şi a inactivităţii, iar într-o persoană ca Jana totul este armonios, clar şi complet ca într-o operă de artă.
Viaţa pentru ea are misiune formativă, dă chipul exterior şi exprimă ceea ce este interior. Întreaga sa operă stă sub semnul evocării, devine, aşa cum declara într-un interviu: „o placă memorială pusă la sinagogă de către
un copil care şi-a adorat familia”.”

Născută în Oradea pe 31 decembrie 1929, Jana Gertler a absolvit în anul 1955 Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu”, Secția sculptură, având ca profesori pe Constantin Baraschi și Peter Balogh, iar la desen pe Gheorghe Löwendal și Costin Ioanid.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com