Galeria de Arta

arta pentru tine

  2.10.2013

Imagini din Marea Britanie

Joi, 3 octombrie 2013, de la ora 19:00, Muzeul Naţional de Artă al României şi British Council România organizează vernisajul expoziţiei “Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de artă a peisajului din colecţia British Council”. Accesul la vernisaj se face numai pe bază de invitaţie. Expoziţia se înscrie în seria evenimentelor organizate pentru a sărbători aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea British Council în România şi poate fi vizitată în perioada 4 octombrie 2013 – 19 ianuarie 2014.

Sir Matthew Smith - Un drum şerpuitor - Peisaj din Cornwall, 1920

“Un drum şerpuitor” de Sir Matthew Smith (peisaj din Cornwall, 1920)


Expoziţia cuprinde 57 de lucrări din Colecţia British Council, care prezintă o imagine complexă a peisajului insular sub diversele lui aspecte rurale şi urbane. Structurată în patru secţiuni – oraşul, industrialul, ruralul şi ţărmul – expoziţia oferă publicului din România o perspectivă unică asupra peisajului britanic văzut prin ochii artiştilor englezi de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în zilele noastre. Grupate astfel, operele de artă recompun o hartă subiectivă a Marii Britanii.

Artiştii britanici au surprins în lucrările lor priveliştea industrială, dezvoltarea recentă a zonelor suburbane, dar şi peisaje cu megaliţi, ruine romane sau perspective aeriene ale câmpurilor. Pe lângă pictură, grafică, sculptură şi fotografie, în expoziţie sunt prezente şi instalaţii şi intervenţii de tip Land Art - amprente personale ale artistului asupra peisajului.

De la peisajul rural vălurit la conturul crestat al coastelor, de la fragmente de peisaj urban până la obiectivele industriale dezafectate din nord-estul Londrei, demolate între timp pentru a face loc construcţiilor care au găzduit ediţia din 2012 a Jocurilor Olimpice, lucrările selectate ilustrează o viziune dinăuntru asupra peisajului britanic, inaccesibilă călătorului străin.

Colecţia British Council, iniţiată în 1935, cuprinde în prezent mai mult de 8500 de piese create de peste 1650 de artişti britanici, acoperind o gamă largă de tehnici şi genuri – pictură, sculptură, desen, acuarelă, gravură, fotografie, instalaţie.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com