Galeria de Arta

arta pentru tine

  21.10.2008

Imaginea Imaginaţiei

Joi, 23 octombrie 2008, de la ora 18:00, la Institutul Cultural Român din Bucureşti va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică „Imaginea Imaginaţiei”, cu lucrări de Vasile Celmare. Expoziţia este deschisă până pe 18 noiembrie 2008.

Vasile Celmare s-a născut în 1931, la Breaza de Sus, şi este unul dintre cei mai proeminenţi plasticieni români contemporani. Opera sa acoperă arii variate: pictură, gravură, artă monumentală. Lucrările sale au fost expuse, în ultima jumătate de veac, în galerii de pe toate meridianele, de la Atena la Sao Paolo şi de la Beijing la Boston.

Aurelia Mocanu scria în “Ziarul de duminică”: „Ce se întâmplă, îndeobşte, în atelierul unui senior al artei după ce a traversat toate patimile destinului de creator, neocolit fiind de laurii oficiali (…)? Este o interesantă lecţie de sublimare. Este ceea ce se întâmplă în cazul particular al pânzelor recente semnate de Vasile Celmare, artist la care nu vedem ruperea zăgazurilor stilistice ci, din contră, şlefuirea lor până “la manieră” în sensul rafinamentului, iar nu al pastişei. Catalogul lui Celmare reproduce un gând al lui François Pamfil tocmai despre consecvenţa târzie în formula de stil: «solitar şi pudic de exaltarea emoţiilor, pictorul manierist îşi va disimula afectivitatea sub pelerina convenţiei, sonetul său va renunţa la instrumentarul perisabil al metaforei, înlocuindu-l cu cel care măsoară, impersonal şi detaşat de timp, adevăruri obiective».”

Vezi tot albumul
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com