Ianchelevici – o viaţă, o operă
Muzeul Naţional de Artă al României şi Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti prezintă joi, 17 iunie 2010, de la ora 18:00, în premieră în România, proiecţia filmului documentar “Ianchelevici – o viaţă, o operă”. Proiecţia are loc în Sala Auditorium a MNAR (Str. Ştirbei Vodă 1-3) în prezenţa realizatorilor filmului, Bernard Balteau şi Yvon Lammens, şi va fi urmată de un cocktail. Filmul durează 60 de minute şi rulează în versiune originală, cu subtitrare în limba română. Intrarea este gratuită.
Idel Ianchelevici (1909-1994) este unul dintre principalii reprezentanţi ai sculpturii figurative clasice ai secolului XX. Discret şi modest, sculptorul a creat o operă imensă: oraşul valon La Louvière găzduieşte muzeul ce îi poartă numele (cu peste 200 de sculpturi ale artisului şi 2 000 de desene), muzeele de artă din Bucureşti şi Galaţi îi expun lucrări, iar creaţiile sale monumentale se află răspândite în toate colţurile lumii.
Bernard Balteau, jurnalist-realizator la RTBF (televiziunea publică belgiană în limba franceză), semnează acest documentar sensibil şi original, extrem de bine documentat, care a fost lansat în Belgia în 2009, cu ocazia centenarului naşterii artistului.
Ambiţia filmului este de a evidenţia legăturile dintre viaţa artistului şi opera sa. Artistul şi-a construit o imagine puternică prin opera sa, însa personalitatea lui reală rămâne puţin cunoscută. Filmul prezintă etapele semnificative din biografia artistului, prin intermediul mărturiilor celor care l-au cunoscut şi al unei vaste documentaţii de arhivă.
Din satul natal Leova din Basarabia şi până la cimitirul din Maisons-Laffitte din Franţa, unde se odihneşte artistul, cei 85 de ani ai săi se derulează în imagini. Filmul a fost turnat în România, Belgia, Franţa şi Olanda – cele patru ţări în care Ianchelevici a locuit – şi ilustrează operele cele mai semnificative ale sculptorului, filmate în contextele lor actuale (muzee, colecţii private, spaţii publice etc.). De asemenea, filmul beneficiază de comentariile unor specialişti şi ale altor sculptori.
Ianchelevici debutează ca artist la Galaţi, iar la 20 de ani părăseşte ţara pentru a se stabili în Belgia, unde este admis la Academia de Arte Frumoase din Liège. Tot aici, în 1932, este inaugurată şi prima expoziţie personală, urmată de numeroase premii. Din 1950 Idel Ianchelevici se mută în Franţa, la Maisons-Laffitte, iar 7 ani mai târziu are loc şi prima expoziţie personală franceză, la Paris.
Numeroasele sale sculpturi monumentale (cum ar fi Memorialul Deţinutului Politic pentru fostul lagăr de la Breendonk, lângă Anvers), busturile celebre (regele Baudouin şi regina Fabiola ai Belgiei), bursele de studiu în Israel şi Congo, expoziţiile din întreaga lume, precum şi omagiile aduse artistului din partea Franţei, Belgiei şi României deopotrivă, au contribuit la consacrarea acestuia pe plan internaţional.
În semn de preţuire a activităţii sale artistice, guvernul francez îi acordă în 1990 ordinul de Cavaler al Artelor şi Literelor, iar Academia Română îl alege printre membrii săi de onoare.
Sculpturile lui Ianchelevici par să ţâşnească direct din materie, reuşind astfel să redea palpitaţia vieţii şi elementul uman. Artistul însuşi admite că nu contează atât stilul, forma abstractă sau figurativă – în definitiv doar mijloace de expresie – cât atingerea scopului: “a comunica un sentiment uman umanului şi asta în mod monumental”.