Galeria de Arta

arta pentru tine

  22.04.2009

HISTORIA X

Instalaţie de artă contemporană şi expoziţie patrimonială în acelaşi timp, “HISTORIA X” este şi se vrea un hibrid cultural. “HISTORIA X” este o suprapunere de limbaje vizuale, între film, fotografie şi un spaţiu arhitectural neobişnuit unei astfel de manifestări. Subiectul - bisericile săteşti de lemn de secol XVIII – XIX din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei; locaţia - fosta Manutanţă Centrală a Armatei, Calea Plevnei 145. Vernisajul are loc joi, 23 aprilie 2009, de la ora 20:00. Accesul este liber zilnic între orele 12–20, până pe 7 mai 2009.

HISTORIA X

Cele 60 de biserici de lemn inventariate de Fundaţia Dala de-a lungul a doi ani de cercetare de teren sunt expuse pentru prima oară publicului, într-o formă inedită: aceea a unui film mut. Hala Fabricii de Pâine din Calea Plevnei este în acelaşi mod reconsiderată din punct de vedere urbanistic, devenind pentru o scurtă perioadă sală de expoziţie, având în acest demers un rol mai amplu decât este acordat de obicei spaţiului expoziţional în sine. Este în acelaşi timp o revizitare a patrimoniului industrial bucureştean cât şi o formă de protest faţă de „neglijenţa” cu care sunt tratate astăzi astfel de clădiri.

Între Mallul Urban şi proiectul Mallului Cultural, între Biserica din Sat şi Catedrala Mântuirii Neamului care sunt opţiunile noastre astăzi, care este atitudinea corectă şi sinceră pe care o avem faţă de oraşul şi faţă de satul nostru? Care este atitudinea şi care sunt politicile statului român?

Între ruina bisericilor de lemn si ruina Fabricii de Pâine aparent nu se poate construi niciun dialog. Patrimoniul rural şi patrimoniul industrial urban sunt două forme culturale diferite, exprimând două moduri de viaţă paralele care continuă să ne modeleze în ciuda indiferenţei noastre.

Între abandonul bisericii din sat şi abandonul halei Fabricii de Pâine nu este nicio diferenţă. Miza acestui dialog este rediscutarea condiţiei patrimoniului în România începutului de secol XXI. Cum, cât şi ce mai păstrăm din istoria atât de apropiată a secolului XIX şi mai ales ce limbaj adoptăm când vorbim despre istoria noastră?

În perioada derulării expoziţiei, vor avea loc zilnic workshop-uri la care sunt invitaţi ca moderatori: arhitecţi, urbanişti, istorici de artă, restauratori şi artişti vizuali, antropologi, fotografi, folclorişti, scriitori: Mariana Celac, Liviu Gligor, Irina Iamandescu, Alexandru Beldiman, Ştefan Bâlici, Bogdan Iancu, Laura Jiga Iliescu, Şerban Bonciocat, Bogdan Selin Gyemant, Dan Mohanu, Dana Postolache, Şerban Sturdza, Indrei Raţiu şi alţii.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Arhitectura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com