Galeria de Arta

arta pentru tine

  20.11.2009

Gli artisti dell’Accademia

Vineri, 20 noiembrie 2009, de la ora 19:30, are loc la Accademia di Romania din Roma inaugurarea expoziţiei de artă a artiştilor plastici rezidenţi în calitate de bursieri “Vasile Pârvan”: Marius Purice (sculptor), Monica Timofei (pictor) şi Paul Timofei (pictor). Expoziţia cuprinde lucrări din ultimii ani de formare la Bucureşti şi lucrări din perioada stagiului la Roma.

manifesto.jpg

Preocupările artistice ale lui Marius Purice gravitează în jurul corpului feminin în raport cu spaţiul şi limbajul erotic pe care acesta îl manevrează de cele mai multe ori în mod conştient. Degradrea umană care duce la considerarea trupului feminin ca obiect a dat artistului ideea de a crea douăsprezece sculpturi, adică o femeie pentru fiecare lună a anului. Serialitatea devine astfel o provocare a capacităţii de expresie artistică, dar şi o posibilă, paradoxală întrebare dacă această viziune antropocentrică poate reconduce la o uniune a fiinţei prin lucrarea propriilor mâini.

Absolvent în sculptură a Universităţii de Artă din Bucureşti şi asistent universitar la aceeaşi Universitate, Marius Purice are în palmares expoziţii colective în special la Bucureşti (Teatrul Naţional, Galeria UNA, Galeria Atelier 35, Muzeul Literaturii Române) şi la Roma (Spazi Aperti/ ri:fare mondi, Accademia delle Accademie la Tempio di Adriano, TolfArte). A colaborat şi colaborează cu sculptorii români Darie Dup, Mihai Buculei, Adrian Popovici, Marius Leonte.

Tema care o preocupă cu precădere pe Monica Timofei este surprinderea cu ochi de artist a Romei, cu luminile şi vegetaţia care îi sunt specifice în raport cu arhitectura milenară a acestor locuri. Rafinateţea meditată a picturilor ei se mulează fluid peste peisajul roman şi îl îmbracă în cromatici care se cer îndelung admirate. Monica Timofei a absolvit la secţia de pictură a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti în anul 2003 şi masteratul la aceeaşi universitate în 2005. După terminarea studiilor expune în România şi Austria, iar din anul 2009 expune şi la Roma.

Oraşul Etern îl fascinează tematic şi formal pe Paul Timofei dintr-o perspectivă care se concentrează asupra împletirii dintre arhitectură şi istorie. Un dialog redus la esenţe, în care griurile subtile şi îndelung nuanţate trezesc în picturile lui o nelinişte aproape metafizică. Pictorul Paul Timofei a absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti în anul 2003 şi masteratul la aceeaşi universitate în 2007. După terminarea studiilor expune în Romania, Germania şi Austria, iar din anul 2009 expune şi la Roma.

În decursul stagiului lor la Roma, cei doi pictori, Monica şi Paul Timofei, au participat cu succes de public şi critică manifestări artistice “L’immagine contemporanea di Roma” (Musei di San Salvatore in Lauro) “Spazi Aperti/ ri:fare mondi”, (Accademia di Romania in Roma). Roma. The Road to Contemporary Art (Tempio di Adriano, Roma).

Lucrările artiştilor Marius Purice, Monica Timofei, Paul Timofei vor fi expuse în Sala de Expoziţii a Accademia di Romania, din 20 noiembrie până pe data de 8 decembrie 2009. Expoziţia este deschisă de luni până vineri între orele 17:00-19:00, sâmbăta şi duminica între orele 10:00-12:00 şi 16:00-18:00.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com