Galeria de Arta

arta pentru tine

  24.11.2009

Gabriela Drăghici şi Ion Drăghici

Asociaţia ELITE ART Club UNESCO organizează marţi, 24 noiembrie, de la ora 17:00, la galeria Palatului Cercului Militar din Bucureşti (CCA) vernisajul expoziţiei de artă plastică „Gabriela Drăghici şi Ion Drăghici”.

Cunoscuţi şi apreciaţi în peisajul artelor plastice contemporane, participanţi ai proiectului „Pictori de azi la Balcic”, artiştii plastici Gabriela şi Ion Drăghici propun o împletire rafinată între grafică, pictură şi tapiserie în cadrul unei expoziţii eveniment, o retrospectivă a întregii lor cariere artistice. „Galeria este, din când în când, casa noastră şi vrem să sărbătorim acum, la jumătate de veac de existenţă, dar nu de singurătate, alături de un public cât mai numeros. Le oferim oaspeţilor, ca dar de sărbători, mai multe lucrări inedite, alături de lucrări mai vechi, a căror valoare a crescut în timp”, spune Ion Drăghici.

Publicul iubitor de artă va putea admira picturi în ulei şi desene alături de compoziţii ample de tapiserie. Artiştii se opresc asupra aspectelor obişnuite ale realităţii pe care le transfigurează în metafore plastice sugestive, în încercarea de a le readuce în atenţia privitorului, de a-l obliga pe acesta la o reevaluare a reperelor interioare. „Cred ca meritul meu este acela de a fi reuşit să atrag atenţia oamenilor asupra frumuseţii lumii care ne înconjoară şi pe care nu mai avem timp s-o observam. De fapt, din toate aceste minuni ale naturii ne tragem seva”, precizează artista Gabriela Drăghici.

Un loc aparte în cadrul expoziţiei îl au desenele realizate de Ion Drăghici, lucrări care capătă monumentalitate prin vigoarea liniilor cu care reprezintă cai angajaţi în confruntări violente sau grupuri de cai de o grandoare sculpturală. Aceeaşi siguranţă şi acurateţe în execuţie este păstrată şi la nivelul unui alt registru, peniţa maestrului reuşind să redea cu o infinită delicateţe nuduri feminine sau peisaje cu floră necunoscută, de un farmec aparte.

Impresionante prin expresivitate, tapiseriile şi desenele Gabrielei Drăghici se remarcă prin fantezia creatoare la nivelul alegerii temei, prin delicateţe şi distincţie, dar şi prin rigoarea tehnicii.

Cuplu remarcabil în viaţă şi în artă, cu un parcurs artistic comun ca întindere temporală, cei doi artişi abordează domenii şi tematici diferite (tapiserie şi desen - Gabriela Drăghici, desen şi pictură - Ion Drăghici). Dintr-o biografie impresionantă, desprindem câteva repere comune: pictură murală şi tapiseria pentru teatrul “Ghoerghe Pastia” din Focşani, pictură murală la Biblioteca Central Universitară din Bucureşti şi la Biserica Catolică “Adormirea Maicii Domnului” din Bucureşti, restaurarea picturii murale la Academia de Studii Economice din capitală, tapiserie la Aedificia Carpaţi.

Lucrările lor s-au bucurat de aprecieri pozitive şi pe plan internaţional, fiind expuse în Canada, Liban, Paris, Bruxelles, Strasbourg, Nurenberg, Roma, Geneva (la Târgul Internaţional de Artă “EUROP’ART” 2008). Multe dintre acestea se află în colecţii particulare din S.U.A., Germania, Franţa, Italia, Canada, Anglia, Belgia, Suedia.

Expoziţia va fi găzduită la galeriile CCA în perioada 24 noiembrie - 10 decembrie 2009 şi va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 11.00-17.00.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com