Fără clorofilă
Consiliul Judeţean Cluj şi Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează miercuri, 24 iunie 2009, de la ora ora 17:00, în Sălile Temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, vernisajul expoziţiei de pictură “Fără clorofilă”, a artistei Mihaela Gorcea. Expoziţia poate fi vizitată până pe 12 iulie 2009.
Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, lector universitar doctor în arte vizuale al Universităţii de Artă şi Design, din Cluj-Napoca, Mihaela Gorcea s-a impus ca o prezenţă constantă în numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale.
După cum informează muzeograful Dan Breaz, curatorul expoziţiei, autoarea a interogat posibilitatea de a încorpora elemente figurative în structurile ermetice ale picturii abstracte, realizând pânze din ce în ce mai epurate de evidenţa gestualităţii. Aceste schimbări în structura morfologică a pânzelor sale atestă trecerea de la seriile “Mirages” sau “Peisaje subiective” la ciclul actual, intitulat sugestiv “Fără clorofilă”, concept curatorial care consemnează dispariţia culorilor evidente şi înlocuirea lor cu nuanţe de gri sau de brun colorat. În acelaşi timp, pentru Mihaela Gorcea figurativitatea picturală nu se reduce la simple evidenţe constatative, ci generează imagini naturale esenţializate.
Ni se propune, astfel, o realitate naturală aproape invizibilă, obturată de universul citadin, şi totuşi prezentă, care este asumată de către Mihaela Gorcea ca o prezenţă insinuantă şi învăluitoare. Ni se oferă, aşadar, o artă al cărei mesaj renunţă la argumentele retoricii evidenţei în favoarea retoricii unui mesaj implicit, constituit printr-o remanenţă psihologică imposibil de ignorat. De aceea, peisajul, subiect general şi, totodată, supratemă a creaţiei autoarei, este resemantizat în sensul conceptului curatorial propus şi reprezintă un comentariu implicit cu valoare generală despre absenţa conectării la un principiu vital.
Prin expoziţia “Fără clorofilă”, Mihaela Gorcea a problematizat una dintre temele grave ale sensibilităţii artistice postmoderne, întrevăzând surse ale tragicului în imaginile unei naturi aproape invizibile.