Galeria de Arta

arta pentru tine

  10.09.2007

Expoziţie Isidore Isou la Paris

Între 13 septembrie şi 11 octombrie, Institutul Cultural Român din Paris găzduieşte expoziţia dedicată lui Isidore Isou.

Născut la Botoşani în 1925, stabilit la Paris în 1945 şi dispărut din această lume cu o lună în urmă, Isidore Isou este fondatorul letrismului, curent literar care promoveazã o poezie bazată pe expresivitatea sunetelor îmbinate arbitrar, şi al creaticii, teorie potrivit căreia esenţa umanului este creativitatea.

Pictor, romancier, dramaturg, cineast, poet, compozitor, sculptor, fotograf, autor de tratate de teologie sau drept, Isidore Isou este o personalitate enciclopedică, polemică şi controversată a neo-avangardei celei de a doua jumătăţi a secolului XX.

Expoziţia cuprinde colecţia privată a plasticianului Francois Poyet, el însuşi membru al grupului letrist, adică aproximativ treizeci de tablouri, la care se adaugă guaşe, gravuri, cărţi, reviste, scrisori şi fotografii.

Concepută ca o întoarcere simbolică în spaţiul cultural românesc a lui Isidore Isou, manifestarea iniţiată de Institutul Cultural Român din Paris se transformă într-un omagiu postum adus acestui marginal apreciat de Breton sau Tzara. Până acum, din opera compatriotului nostru adoptat de avangarda pariziană a fost tradus doar romanul “Adorabila româncă”.

Vernisajul va fi marcat de o conferinţă a filosofului şi criticului de artă Frédéric Acquaviva, despre importanţa operei lui Isidore Isou. Catalogul colecţiei, editat special de Institutul Cultural Român, impresionează prin realizare şi ţinuta grafică.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com