Dublă lansare de carte de arhitectură
Marţi, 3 februarie 2009, de la ora 18:30, la Librăria Cărtureşti din Str. Arthur Verona nr. 13, Bucureşti, are loc o dublă lansare de carte, a monografiei Ioan Andreescu & Vlad Gaivoronschi - “Discursurile (post)moderne ale arhitecturii” şi a eseurilor de arhitectură ale Danei Vais - “Arhi-texte - În căutarea unei noi modernităţi”. La eveniment vor vorbi despre cele două apariţii Dana Vais şi Arpad Zachi, precum şi arhitecţii Ioan Andreescu şi Vlad Gaivoronschi.
Monografia este o carte tematică ce îşi propune să prezinte direcţiile mari abordate de cei doi arhitecţi timişoreni, Ioan Andreescu şi Vlad Gaivoronschi. Alături de peste 20 de proiecte prezentate în imagini, planuri, schiţe, desene, cartea curpinde un articol teoretic referitor la arhitectura celor doi arhitecţi, scris de Dana Vais, texte de prezentare ale proiectelor scrise de Ioan Andreescu şi Vlad Gaivoronschi, CV-urile acestora şi un epilog, semnat Arpad Zachi. Un atu important în favoarea promovării monografiei este faptul că ea este în totalitate bilingvă.
Dana Vais scrie în prefaţă: “Firma Andreescu şi Gaivoronschi este un reper pe care te poţi baza atunci când vrei să defineşti ceva categoric reprezentativ pentru arhitectura românească de azi sau pentru un mediu arhitectural local remarcabil - Timişoara. Ioan Andreescu şi Vlad Gaivoronschi ocupă de aproape două decenii o poziţie de autoritate certă şi continuă să nu o dezmintă.”
Augustin Ioan spune despre “Arhi-texte - În căutarea unei noi modernităţi”: “Dana Vais ne dovedeşte, prin acest volum, la ce este utilă teoria. În primul rând, ea e un mijloc privilegiat de educaţie, de imersie a tinerilor viitori arhitecţi în pasta groasă a culturii arhitecturale. Arhitectura este o răspântie: de discipline, de arte, de ştiinţe. Doar teoria este aceea care stabilizează această răspântie şi îi dă consistenţă culturală. Făcătorii - nefrisonaţi de brize gânditoare - cu laptopul sub braţ, care umblă năuci să mănâncă şi gura lor o pâine de la domnu clientu nu sunt arhitecţi, ci doar absolvenţi de -. Sunt masoni, dar n-au citit Biblia şi află cu stupoare că Hiram nu e colegul lor de facultate din Iraq. Sunt spirituali, dar nu au auzitără decât despre oarece feng shui, drept pentru care şi proiectează în consecinţă, adică şui.”