Galeria de Arta

arta pentru tine

  4.08.2011

Dreamcatcher

În perioada 5 -25 august 2011, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu prezintă “Dreamcatcher”, un proiect de colaborare între Cynthia Canela, Alma Cazacu şi Sebastian Moldovan. Vernisajul are loc vineri, 5 august, de la ora 17:00.

Odată cu diminuarea rolului mitului în cotidian şi extinderea viziunii antropocentrice despre om ca suveran cu drepturi absolute asupra lumii materiale, percepţia integrării sale într-o dimensiune mai amplă şi-a pierdut din consistenţă. Contactul cu natura, din raport armonios, a căpătat formă de conflict, prin încercarea omului de a o supune intereselor sale şi din teamă faţă de atributele ei potrivnice.

Proiectul *Dreamcacther* pune în discuţie această relaţie şi propune reinvestirea mitului prin contactul nemijlocit cu aspecte familiare ale naturii. Manifestări ale lumii naturale sunt extrase din context şi aşezate ca obiecte ale meditaţiei, oferind spre asimilare un cumul de informaţii. De la sămânţă la plantă, de la cele mai elementare la cele mai complexe forme, viaţa vegetală este patrunsă de conştiinţă, caracteristică inerentă universului natural, nu doar un privilegiu al speciei umane. Mintea fără graniţe a omului poate accesa aceste niveluri de cunoaştere, fiecare dintre noi fiind expresia întregii existenţe.

Sămânţa, punctul unic în care se concentrează procesul de examinare, pură potenţialitate şi loc al începutului, încredinţează că transformarea, creşterea şi ascensiunea sunt inevitabile. Surprinsă în momentul întoarcerii în viaţă, sămânţa vorbeşte despre o generaţie nouă, despre ciclicitate şi distanţa în timp şi spaţiu, între ce a fost înainte şi ce urmează.

Plantele deschid noi posibilităţi de înţelegere a lumii exterioare. S-a dovedit că ele comunică cu mediul, că observă constant şi înregistrează evenimente şi fenomene, fiind capabile să perceapă şi să reacţioneze la stimuli, în moduri avansate. Toată lumea vegetală trăieşte sensibilă la mişcările Pământului, ale Lunii şi altor planete ale sistemului nostru solar, posedând toate atributele regnurilor considerate superioare.

În spaţiul galeriei se încearcă redarea modelului simbiozei. Instalaţiile cu plante expiră oxigen şi se hrănesc cu dioxidul de carbon expirat de public. Mai departe, curcubeul captiv în spaţiu, imagine violentă şi tristă, este modelul relaţiei moderne a omului cu natură. Curcubeul, ipostază magnifică a luminii, ar putea aminti vastitatea de înţelesuri conferite de mitologiile tuturor popoarelor de-a lungul istoriei; dincolo de ele, stârnind întotdeauna încântare şi bucurie, experienţa observării lui este una pe care o împărtăşim cu toţii. Prezenţa sa controlată impune însă o raportare specifică la fenomen, care devine model pentru relaţia modernă a omului cu natura.

Având o dimensiune imaterială, obiectele din expoziţie acţionează direct pe plan conceptual şi urmăresc să reactiveze un tip de trăire şi simţire a unităţii, conţinut în substraturile conştiinţei noastre. Experienţa transcede timpul, explorarea interioară pe care o propune petrecându-se mereu în prezentul infinit.

Cynthia Canela (n. 1986) este curator invitat în cadrul asociaţiei culturale Make a Point din Bucureşti. Ultimul său proiect curatorial se numeşte “Mă numesc cartier” şi va fi prezentat în spaţiul Make a Point în noiembrie 2011.

Alma Cazacu este artist multimedia, absolventă a National Film and Television School, Beaconsfield, UK. Este specializată în postproducţie digitală, efecte speciale şi animaţie. La ora actuală este parte din echipa curatorială a asociaţiei culturale Make a Point din Bucureşti.

Sebastian Moldovan (n. 1982) a absolvit Universitatea de Arta şi Design din Cluj-Napoca în anul 2004. A participat la Bienala de Artă Mediteraneană de la Haifa (2010); Prague Biennale 3 (2007); “Dada East? The Romanians of Cabaret Voltaire”, Cabaret Voltaire, Zurich (2006); Bucharest Biennale 2 (2006).

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com