Dincolo / Viziuni suprapuse / Castele în întuneric
Marţi, 5 martie 2013, de la 18:30, în incinta Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai” din Oradea are loc un eveniment cultural deosebit, care include lansarea cărţii “Dincolo” de Dorin Chiş, cu ilustraţii de Angela Szabo, o expoziţie de pictură şi de fotografie a artiştilor Angela Szabo şi Andrei Posmosanu, dar şi prezentarea digiporamei “Castele în întuneric” de Claudiu Szabo.
Volumul “Dincolo” relatează peripeţiile unor tineri plecaţi să descopere natura din perimetrul carstic al României şi interacţiunea lor cu localnicii, precum şi o expediţie speologică derulată pe celălalt mal al Mării Negre, în Crimeea, alături de speologii ucraineeni, cu scopul declarat al explorării carstului din munţii Iaila, fostă zonă interzisă din considerente militare (Expediţia Babugan `97): “Cine n-a citit măcar o carte scrisă de Jules Verne? Şi cine dintre cei ce-au citit nu s-a imaginat pornind în căutarea aventurii? Ce păcat că ne-am născut în acest secol în care suprafaţa Pământului poate fi explorată confortabil pe ecranul unui computer! Ce vremuri minunate şi câtă poftă de viaţă trebuie să fi avut Columb când a pornit pe mare să demonstreze că Pământul e rotund, câte vise s-au irosit în căutarea izvoarelor Nilului şi ce tragedii eroice s-au scris la poli! Mai aproape de noi, ultimele mari bătălii s-au dat pe piscurile Himalayei. Oameni în toată firea au lăsat casa, familia şi confortul unei vieţi călduţe pentru a traversa mări şi continente, pentru a înfrunta un mediu ostil, pentru a ieşi în afara parametrilor de funcţionare a corpului uman, doar cu speranţa atingerii unui vârf de munte, a inutilului. Să fie vorba de minţi rătăcite? Nu! Din contră. Erau cei pe care, aşa cum spunea Eminescu, „lumea nu putea să-i mai încapă”, spirite dârze pentru care provocările unei vieţi normale nu însemnau mare lucru. Aşa cum, vorba cântecului, „iubirea n-a murit nicicând”, nici pofta de explorare nu s-a stins vreodată în sufletele oamenilor şi petele albe de pe hărţi îşi vor avea întotdeauna eroii lor.”
Angela Szabo, ilustratarea cărţii, explică: “Există legături care trec dincolo de suprafaţa vizibilă a realităţii şi se întind prin marea de sentimente aflată dedesubtul acesteia. Dacă la prima vedere nu există nicio legătură între formele de exprimare reunite în acest eveniment, în profunzime există un filon comun de inspiraţie care este mediul rural, în special cel al munţilor Pădurea Craiului, şi o pasiune comună a artiştilor participanţi pentru relieful carstic şi speologie, dar şi o prietenie veche generată de aceste preocupări.”