Galeria de Arta

arta pentru tine

  1.11.2010

Despre Maurice Boutet de Monvel sau revelaţiile unui peisaj algerian

Muzeul Naţional de Artă al României, Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României şi Institutul Francez din Bucureşti organizează joi, 4 noiembrie 2010, de la ora 18:30, o nouă conferinţă în limba franceză susţinută de Stéphane-Jacques Addade, membru al Camerei Europene a Experţilor de Artă, care are loc la Muzeul Zambaccian (strada Muzeul Zambaccian nr. 21A).

Despre Maurice Boutet de Monvel sau revelaţiile unui peisaj algerian

Conferinţa “Maurice Boutet de Monvel ou les révélations d’un paysage d’Algérie” este ultima din ciclul de conferinţe susţinute de Stéphane-Jacques Addade în cadrul Serilor Prietenilor la Muzeul Zambaccian, inaugurate în luna octombrie 2009 de către Muzeul Naţional de Artă al României şi Asociaţia Prietenii MNAR.

Anii 1870 au fost, în Franţa, o perioadă bogată în căutări picturale, întemeiate deja, graţie lecţiei Realismului, doar pe observaţia directă. În această perioadă se manifestă exploziv pictura în aer liber, care scoate pictorul din atelier în căutarea motivului, luminii şi culorilor.

Tot în aceşti ani este popularizată fotografia, care devine, treptat, un instrument indispensabil în creaţia artistică. Algeria, care, începând cu opera lui Eugène Delacroix, concentrase atracţia irezistibilă a artiştilor pentru Orient, apare ca unul dintre locurile privilegiate ale acestei căutări.

Examinând un peisaj singular, pictat în 1876 de Maurice Boutet de Monvel (1859-1913) pe înălţimile de la Kabylie, Stéphane-Jacques Addade ne va evoca toate aceste căutări care, pe de altă parte, îl poartă şi spre arta panteistă a lui Caspar David Friedrich.

Intrarea este liberă, dar datorită numărului limitat de locuri, participarea publicului se va face pe bază de înscriere la numărul de telefon 021.313.30.30/int.923, sau prin e-mail la cosmin.ungureanu@art.museum.ro

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2023 GaleriaDeArta.com