Galeria de Arta

arta pentru tine

  18.04.2012

Delir controlat

Institutul Cultural Român de la Stockholm găzduiește în perioada 21 aprilie – 11 mai 2012 prima expoziție personală a artistului ilustrator Tudor Banuș în Suedia. Sub titlul “Delir controlat” vor fi expuse lucrări din diferite perioade de lucru ale artistului de origine română stabilit la Paris: desene originale și litografii, precum și publicații a căror ilustrație a fost realizată de acesta. Cu o stilistică amintind de Bosch, Escher sau Dali, universul descris de Tudor Banuș este într-adevar unul al delirului controlat, deschizând lumi paradisiac-infernale în care apar recurent motivul Creatorului, al cărții și al timpului.

Sauna-biblioteca

La vernisajul expoziției “Delir controlat”, ce va avea loc în cadrul Nopții culturale a orașului Stockholm, vor fi prezenți artistul Tudor Banuș și scriitorul Mircea Cărtărescu pentru a discuta atât despre relația text-imagine, cât și despre procesul creativ de colaborare grafician–scriitor, amintind faptul că volumul “Enciclopedia zmeilor” al lui Mircea Cărtărescu este ilustrat de Tudor Banuș.

Reflectând asupra operei lui Tudor Banuș, Mircea Cărtărescu scrie: “Arta sa pare un bloc de gheață rămas netopit într-un vas care fierbe în clocot. Pentru că se bazează pe ingeniu, adică pe o forță a imaginației poetice fără margini, ca și pe o tehnică astăzi aproape dispărută, arta sa este fără timp și, prin urmare, nepieritoare. Nu e deloc întâmplător că, gândindu-mă la opera lui, găsesc apropieri cu eforturile unor artiști din cele mai îndepărtate epoci și locuri, de la Michelangelo și Parmigianino la Piranesi și Bernini, de la splendoarea lui Gustave Moreau la enigma lui Chirico și Magritte. Există, pare a ne spune fiecare copleșitor desen al lui Tudor Banuș, o artă cu A mare, o artă care nu se perimează. ”

Grafician, pictor și gravor, Tudor Banuș (născut în 1947 la București) este cunoscut pentru bogata experiență în ilustrația de carte, care cuprinde titluri de Mircea Cărtărescu, Doris Lessing, Frații Grimm etc., precum și pentru colaborările de lungă durată cu publicații de renume mondial precum Le Monde, Die Zeit, The New York Times, L’Express etc.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2023 GaleriaDeArta.com