Galeria de Arta

arta pentru tine

  3.02.2009

De la formă la concept

Joi, 5 februarie 2009, de la ora 17:00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează vernisajul expoziţiei “De la formă la concept” a artiştilor Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu şi Sorin Neamţu. Cuvântul din deschiderea expoziţiei va fi susţinut de Ileana Pintilie, critic de artă, membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, Paris (AICA) şi al Asociaţiei Internaţionale a Curatorilor de Artă Contemporană (IKT), şi de Ioan Gînscă, muzeograf la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Expoziţia va fi deschisă în perioada 5-22 februarie 2009.

Andrei Rosetti

Pictură de Andrei Rosetti


Ileana Pintilie, curatorul expoziţiei, spune: “Asocierea, într-o expoziţie, a lui Andrei Rosetti cu Sorin Scurtulescu şi Sorin Neamţu nu reprezintă numai semnul unei apropieri sufleteşti, datând din anii de formare, ci trădează şi o afinitate artistică, un tip de apropiere a viziunilor, în ciuda diferenţelor aparente.
Ceea ce îi uneşte pe cei trei este încercarea asiduă de a descoperi un drum în pictură, lupta tenace cu materia brută, pe care se străduiesc să o transpună într-o materie rafinată, spiritualizată prin actul creaţiei. Dorind să refacă acest demers, ei pornesc pas cu pas de la modelul cel mai simplu şi mai la îndemână, pe care îl analizează, descompunând formele, în scopul de a găsi esenţele ascunse în interiorul materiei.
Subiectele sunt aparent lipsite de grandoare, coborând în anonimatul lucrurilor obişnuite sau chiar a celor lipsite de importanţă. Tocmai în aceste forme anodine, care de obicei trec neobservate, pare să se ascundă materia demnă de a fi transformată şi spiritualizată prin efortul creator.
Dacă motivele de inspiraţie ale lui Andrei Rosetti provin din peisaj, ale lui Sorin Neamţu din naturi statice supradimensionate, motivul de inspiraţie a lui Sorin Scurtulescu este, de o vreme încoace, nudul. Pornind de la studiul figurii umane, o veche temă şi o provocare pentru orice artist, el îşi propune o depăşire a reprezentării formale propriu-zise şi o analiză conceptuală a acestui motiv.
Completându-se reciproc, cei trei tineri pictori sunt aşadar uniţi de dorinţa de a experimenta căi mai puţin cercetate şi de a nu se supune presiunii imaginii facile, „la modă”, care ar putea şoca prin viziuni împrumutate din noile media. Ei încearcă să se menţină în zona de experimente pur picturale fără să-şi epateze privitorii, decât poate prin maturitatea puterii de pătrundere.”

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com