Galeria de Arta

arta pentru tine

  22.09.2009

Damian

O amplă expoziţie dedicată artistului român Horia Damian se deschide la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, marţi, 22 septembrie 2009, şi va fi vernisată la ora 18:30. Expoziţia prezintă perioada ultimilor treizeci de ani din creaţia artistului şi conţine peste şaizeci de lucrări majore, dintre care patru fac parte din colecţia MNAC şi sunt prezentate în premieră publicului de la Bucureşti. Însoţită de un material documentar relevant şi de un catalog, expoziţia de la MNAC, alături de cea de la Palatul Mogoşoaia, deschisă pe 13 septembrie 2009, se constituie într-un important eveniment cultural.

Născut la Bucureşti, în 1922, Horia Damian a debutat la Salonul Oficial de Pictură de la Sala Dalles în 1941. Prima expoziţie personală a avut loc la Ateneul Român, în 1942. În 1946, a câştigat o bursă la Paris, unde s-a şi stabilit. După studii cu Andre Lhote şi Fernand Leger, între 1949-1950, artistul şi-a consolidat un stil personal, conturând o activitate lungă şi de succes.

Damian a expus în muzee importante precum Guggenheim New York, Musee d’Art Moderne de la Ville de Paris, MoMA New York, Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Georges Pompidou sau Grand Palais, Paris. Artistul român a fost un apropiat al lui Salvador Dali şi Yves Klein. Horia Damian a expus, în 1993, la pavilionul României de la Bienala de la Veneţia (curator Radu Varia).

După o lungă absenţă, Damian a decis să prezinte publicului român această amplă retrospectivă.

Expoziţia se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Domnul Traian Băsescu. Organizatori sunt Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului National, MNAC Bucureşti, Ambasada României în Franţa şi Galeria Artiliad Paris.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com