Galeria de Arta

arta pentru tine

  10.09.2008

Cristaluri de Boemia

Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Sticlei şi Bijuteriei din Jablonec nad Nisou şi Centrul Ceh Bucureşti organizează joi, 11 septembrie 2008, ora 18:00, vernisajul expoziţiei “Cristaluri de Boemia”, care va avea loc în Sălile Kretzulescu ale MNAR.

Cristaluri de Boemia

Expoziţia cuprinde o selecţie de aproximativ 200 de piese, majoritatea provenind din patrimoniul Muzeului Sticlei şi Bijuteriei din Jablonec nad Nisou, căreia i se adaugă câteva piese dintr-o colecţie particulară.

Expoziţia îşi propune să prezinte un fenomen unic în lume - cristalurile de Boemia - a cărui exclusivitate se bazează pe echilibrul dintre producţia manuală şi cea tehnologică, dar şi pe procedeul artistic unic. Vor fi expuse piese din cele trei categorii reprezentative de cristaluri - flacoane de diverse tipuri, pandelocuri de candelabre şi cristaluri de uz cotidian: obiecte ornamentale şi utilitare, recipiente pentru băuturi, vaze, accesorii pentru birou etc.

Din perspectiva producţiei, cristalurile de Boemia se caracterizează prin două aspecte fundamentale – calitatea sticlei şi matriţele metalice lucrate cu mare precizie. Cristalul care îşi păstrează claritatea în prezenţa luminii era deja prelucrat în secolul al XIX-lea în zona muntoasă Jizera. Acesta putea fi prelucrat cu uşurinţă prin suflare, presare sau turnare în tipare de metal. Produsele erau tăiate manual şi, de regulă, doar re-tăiate după presare, ceea ce făcea ca preţul să scadă fără a afecta calitatea.

Inventivitatea metodelor dezvoltate în zona muntelui Jizera de ingineri, sticlari şi matriţeri, dar şi viziunea antreprenorilor şi investitorilor locali au făcut ca recipientele de parfum, călimările şi accesoriile de masă produse în acest fel să fie din ce în ce mai prezente pe piaţa mondială.

După o serie de crize de desfacere, determinate de producţia excesivă şi de capriciile modei, producţia de cristaluri artistice a reuşit să se impună la începutul secolului XX ca una dintre cele mai importante ramuri ale industriei din Jablonec, recâştigând interesul publicului. Aceste produse se bucurau de popularitate deoarece ofereau chiar şi celor mai puţin înstăriţi şansa de a-şi decora căminele cu obiecte accesibile dar de înaltă valoare artistică. Multe întreprinderi au iniţiat colaborări cu şcoli de arte decorative, designeri şi creatori din afara ţării pentru a creea modele noi.

În prezent deosebim două tipuri de cristaluri de Boemia, în funcţie de metoda de producţie: prin tăiere şi prin presare. În vreme ce primul tip reprezintă, practic, sticlă suflată, a cărei formă este obţinută cu ajutorul unei matriţe, fiind apoi şlefuită, al doilea tip se obţine prin presare în matriţe, cu ajutorul unor unelte speciale. În ambele cazuri, creativitatea designului şi experienţa sticlarului reprezintă o componentă esenţială a procesului de producţie, ceea ce face de fapt diferenţa dintre cristal şi sticla presată comună.

Piesele expuse sunt reprezentative pentru producţia de cristaluri de Boemia de la mijlocul secolului al XIX-lea şi până în contemporaneitate. Curatorii expoziţiei sunt dr. Petr Nový (Muzeul Sticlei şi Bijuteriei din Jablonec nad Nisou) şi Maria Băndărău (Muzeul Naţional de Artă al României), specialişti în artă decorativă.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 12 septembrie – 7 decembrie 2008. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 11:00–19:00, până la sfârşitul lunii septembrie, şi între orele 10:00–18:00, de la 1 octombrie). Intrarea este gratuită în prima miercuri din lună.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii, Design
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com