Galeria de Arta

arta pentru tine

  13.01.2009

Close to Home

Expoziţia “Close to Home” a ajuns la Bucureşti pe 9 ianuarie 2009 şi a fost inaugurată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Galeria Etaj ¾, în prezenţa excelenţei sale Ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, a directorului adjunct al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, Mihaela Ionescu, a directorului general British Council România, Liliana Biglou, precum şi a reprezentanţilor unor instituţii culturale, de stat şi ambasade ale ţărilor precum Turcia, Cipru, Armenia, Bosnia şi Herţegovina.

Liliana Biglou la vernisaj

Liliana Biglou la vernisaj


“Close to Home” este o expoziţie de fotografie şi video-instalaţii realizată de un grup de opt artişti din Sud-Estul Europei şi Marea Britanie. Cei opt artişti explorează teme legate de migraţie şi dislocare, care se înscriu în preocupările mai ample ale proiectului “Living Together”. Expoziţia îşi propune să investigheze prin mijloace proprii impactul pe care anumite comunităţi de imigranti îl au asupra societăţii locale şi să impulsioneze dezbaterile pe aceste teme.

Liliana Biglou, director general British Council Romania, a declarat: “Proiectul Living Together are ca obiectiv îmbunătăţirea experienţelor migranţilor şi contribuirea la creşterea coeziunii comunităţilor. Expoziţia de azi, Close to Home, explorează tema migraţiei şi a Europei văzută ca ‹acasă›, dar şi a migranţilor aflaţi în căutarea stabilităţii, a siguranţei şi a integrării într-o comunitate”.

La rândul său, Excelenţa sa Ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, a spus: “Close to Home nu este numai o expoziţie de fotografie, ea transmite un mesaj extrem de important despre faptul că în toată lumea avem nevoie de diversitate şi de o toleranţă mai mare”.

Expoziţia a fost lansată oficial la Belfast, în mai 2008, în cadrul Cathedral Quarter Arts Festival, după care a fost itinerată la Thessaloniki, Sofia, Tbilisi, Erevan. După Bucureşti, expoziţia îşi va continua apoi călătoria către Sarajevo şi Cracovia.

Expoziţia cuprinde un important grupaj de lucrări al foto-jurnalistei de origine română Dana Popa, stabilită la Londra. Prezentă la vernisajul expoziţiei, Dana Popa a realizat şi o prezentare interactivă în cadrul expoziţiei.

Alţi artişti care expun în cadrul “Close to Home” sunt: George Georgiou (Cipru), Gulsun Karamustafa (Turcia), David Creedon (Irlanda), Yuval Yairi (Israel), Ivor Prickett (Wales), Piruza Khalapyan (Armenia) şi Sejla Kameric (Bosnia şi Herţegovina). Ceea ce îi leagă pe cei opt artişti este conceptul de “acasă”, văzut fie ca un spaţiu sau loc pe care îl laşi în urmă pentru a găsi unul nou, fie un spaţiu în care te întorci.

În mod excepţional, în cadrul expoziţiei, publicul poate viziona o prezentare a fotografiilor realizate cu prilejul concursului foto “Surprinde Bucureştiul în imagini” desfăşurat sâmbătă, 13 decembrie 2008, la Bucureşti, iar în zilele de 14, 15, 16, 21 şi 22 ianuarie 2009, în expoziţie au loc activităţi pentru elevi.

Dana Popa (România) - numele expoziţiei sale: “Not Natasha” (”Nu sunt Natașa”)

Dana Popa a studiat Relații Publice și Publicitate la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. A absolvit apoi un master în Fotografie documentară și fotojurnalism la London College of Communication. Dana Popa este stabilită la Londra și lucrează ca fotograf independent, fiind specializată pe subiecte sociale contemporane cu accent pe drepturile omului. Seria ei de fotografii despre traficul de persoane a primit în 2007 premiul juriului la Days Japan International Photojournalism Awards și premiul Jerwood Photography Award. Artista a expus în Marea Britanie și Luxemburg. Fotografiile ei au fost publicate în Days Japan, Portfolio, D: la Repubblica delle Donne, KK, și Ogoniok.

David Creedon (Irlanda) – numele expoziţiei sale: “Ghosts of the Faithful Departed” (”Fantomele încrezătorilor dispăruţi”)

David Creedon este membru al Royal Photographic Society şi al British Professional Photographers Association. Lucrările sale sunt publicate cu regularitate într-o serie de publicaţii de fotografie de prestigiu din Europa, Australia şi America. În afara Irlandei, lucrările lui Creedon au fost expuse în Statele Unite şi în Marea Britanie. Opera lui Creedon a fost considerată de critica irlandeză ca “una dintre cele mai semnificative colecţii de fotografii în Irlanda contemporană şi una dintre cele mai importante contribuţii în arta irlandeză”. Fotografiile lui fac parte din colecţii publice şi private din America şi Europa.

George Georgiou (Cyprus) - numele expoziţiei sale: “Cyprus: Between the Lines” (”Cipru: Printre linii”)

George Georgiou a absolvit studii de fotografie la Polytechnic of Central London şi lucrează ca fotograf independent reprezentat de Panos Pictures. În ultimii şase ani, George a lucrat mult în Balcani, trăind mai întâi în Serbia, apoi în Grecia, şi în ultimii 4 ani la Istanbul. Lucrările lui urmăresc oameni situaţi între comunităţi, culturi şi ideologii. Printre distincţiile primite se numără două premii World Press Photo, pentru lucrările “The Serbs” şi “Flour War”, premiul întâi PoY pentru “Istanbul Bombs” şi premiul Nikon Press UK pentru cel mai bun eseu fotografic. Cartea “Fault lines: Turkey East to West” este în curs de publicare la Mets & Schilt.

Gülsün Karamustafa (Turcia) - numele expoziţiei sale: “The Settler” (”Întemeietorul”, 2003, video instalaţie pe 2 ecrane)

Gülsün Karamustafa este absolventă a Istanbul State Fine Arts Academy şi este în prezent stabilită la Istanbul. Ea abordează medii variate, de la obiecte găsite la artefacte personale, şi nu de multă vreme video. Trecând prin istoria personală, Karamustafa explorează teme legate de migraţie şi construirea identităţii în culturile tranzitorii. Este prezentă internaţional atât cu expoziţii personale, cât şi prin participari la proiecte colective. Karamustafa a participat la Bienala Internaţională de la Istanbul (ediţiile a 2-a, a 3-a şi a 4-a), cea de a treia Bienală de la Kwangju, Bienala de la Havana (ediţia a 8-a), a treia Bienală de la Cetinje şi prima ediţie a Bienalei de la Sevilia. A avut expoziţii personale la Paris, Geneva, Montreal, Munchen, Helsingborg, Milano, Torino, Rotterdam, Kassel etc.

Ivor Prickett (Ţara Galilor) - numele expoziţiei sale: “The Quiet after the Storm: Croatia’s displaced Serbs” (”Liniştea de după furtună: Sârbi refugiaţi din Croaţia”)

Ivor Prickett a absolvit Documentary Photography la University of Wales, Newport, şi este în prezent stabilit la Londra, unde activează ca fotograf independent, având colaborări regulate cu unele dintre cele mai prestigioase reviste britanice. Proiectul lui pe termen lung privind dizlocarea sârbilor croaţi din Croaţia a primit aprecierea prin trei distincţii importante de fotografie: bursa Ian Parry, premiul BJP/Nikon Endframe şi premiul Godfrey Argent acordat în cadrul ediţiei din 2007 a National Portrait Gallery Photography Prize. Portofoliul lui Prickett abordează teme umanitare şi de mediu prin intermediul reportajului jurnalistic şi demersul lui este de a continua să producă proiecte documentare legate de teme adesea uitate de presa internaţională.

Piruza Khalapyan (Armenia) - numele expoziţiei sale: “Murtada’s Story” (”Povestea lui Murtada”)

Piruza Khalapyan s-a pregătit iniţial ca designer de modă. După ce a absolvit un curs de fotojurnalism organizat de Caucasus Media Institute şi World Press Photo, ea a continuat să-şi devolte cariera în fotografie, lucrând la Caucasus Media Institute şi predând fotografie. Khalapyan este în prezent foto editor al cotidianului Hayq, şi fotograf pentru revista Armyanka magazine. Totodată, ea îşi continuă educaţia în cadrul Documentary Faculty la Yerevan State Institute of Theatre and Cinematography. Lucrările ei au fost publicate în Geo Magazine (Italia), precum şi în publicaţia Partnerships in Developing Photojournalism 2007, editată de World Press Photo. Ea a participat deasemenea în ediţia a 12-a a International Photographic Art Exhibition, în China.

Sejla Kameric (Bosnia & Herţegovina) - numele expoziţiei sale: “Dream House” (”Casa de vis”, video-proiecţie în buclă)

Sejla Kameric este absolventă a Academiei de Arte Plastice din Sarajevo (departamentul de Grafic Design). A început să activeze în cadrul grupului de design Trio şi a lucrat ca art-director în cadrul echipei de creaţie Fabrika, Sarajevo. Kameric abordează mai ales medii bazate pe lentile. Intervenţiile în spaţiul public şi instalaţiile site-specific sunt de asemenea aspecte importante ale creaţiei ei. Pe lângă expoziţii personale, intervenţii şi acţiuni în spaţiul public, artista a participat în expoziţii de grup precum “Meeting Point’ - prima expoziţie anuală a Centrului Soros pentru Artă Contemporană Sarajevo (BH, 1997), dar şi în evenimente internaţionale - 1st Folkestone Triennial “Tales of Time and Space” (Folkestone, UK, 2008). Filmul său “What Do I Know” a fost selectat la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2007. A fost bursieră DAAD în 2007, în rezidenţă la Berlin.

Yuval Yairi (Israel) - numele expoziţiei sale: “Memory Suitcases” (”Bagajele memoriei”)

Yuval Yairi este fotograf şi realizator de film. A studiat grafic-design la Wizo College, Haifa şi a început să lucreze la Studioul Arad-Yairi ca art-director şi grafic-designer. Pe lângă fotografie Yairi a regizat şi produs filme documentare şi filme pentru corporaţii. Cele mai recente lucrări realizate de Yairi, Palaces of Memory - o serie de fotografii care investigează natura memoriei - au fost expuse la Galeria Alon Segev, Tel Aviv, în 2007. Lucrările lui Yairi au participat la numeroase expoziţii internaţionale personale şi de grup. Seria “Forevermore” a fost expusă la Muzeul de Artă din Tel Aviv şi la Galeria Andrea Meislin, NYC.

 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Fotografie, Muzee, Expozitii
2 comentarii

Alte articole pe subiecte similare

2 comentarii »

  1. am fost si eu la tnb si am vazut fotografiile. sunt de fapt foto-reportaje cu povesti foarte puternice si interesante. merita vazuta expozitia, mai ales ca e deschisa oricui!

    Comentariu de erria | 13.01.2009

  2. am fost si eu la expozitie
    am 14 ani si mi s’a parut foarte interesanta ajuta copii sa isi dezvolte o idee despre cum au trait cei dinaintea noastra si cei care au fost nevoiti sa plece de la casele lor
    mrita vazuta!:)

    Comentariu de alina | 22.01.2009

Adauga un comentariu

© 2007-2023 GaleriaDeArta.com