Galeria de Arta

arta pentru tine

  23.06.2011

Chiar dacă nimeni nu te vrea, eu te voi iubi mereu

Sâmbătă, 25 iunie 2011, de la ora 19:00, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia are loc vernisajul expoziţiei „Chiar dacă nimeni nu te vrea, eu te voi iubi mereu”. Proiectul s-a numărat printre câştigătorii concursului “Fostering Artistic Practices”, organizat de institut pentru proiectele din 2011 în domeniul artelor vizuale din 2011.

Titlul incitant al expoziţiei reflectă o temă foarte interesantă. Astfel, proiectul cercetează zona fotografiei şi cuprinde trei elemente: o arhivă de negative fotografice, documentarea fotografică a târgului de vechituri realizată de către fotografii Alexandru Dan şi Bogdan Gradinaru, precum şi documentarea audio a târgului de vechituri. Curatorul proiectului
este Xandra Popescu. Expoziţia este deschisă publicului până pe 14 iulie 2011, de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00-12:00 şi 16:00-19:00.

Autorii precizează: “Din pasiunea pentru tehnologia învechită am început să colecţionăm negative fotografice din târguri de vechituri din România. La această colecţie de imagini au început să contribuie prieteni şi cunoştinţe. Colecţionate de-a lungul a trei ani, acestea formează o arhivă de peste 4000 de imagini care datează din 1920 până în prezent. Majoritatea filmelor din această colecţie au fost gasite în camere compacte ieftine.
Colecţionarea negativelor diferă de colecţionarea fotografiei anonime în format fizic. Cel mai adesea imaginile găsite pe negative nu au vocaţie de album de familie. Majoritatea negativelor conţin experimente de regie fotografică sau momente foarte intime. Situaţia acestor negative, uitate sau neglijate, este reprezentativă pentru târgul de vechituri ca loc de întâlnire între un surplus modest şi nevoi reale.
Târgul de vechituri a devenit un subiect important în practica noastră ca simbol al unei economii a insignifiantului. Ne-am asumat rolul de căutători de nimicuri, tratând imaginile şi lucrurile găsite cu maximă apreciere. După faza de acumulare a urmat procesul de indexare cu tot ce implică aceasta: datare, developare, sortare şi reparare. Creăm şi recreăm taxonomii în funcţie de conţinutul şi estetică imaginilor. Ne puneam întrebări în legătură cu autorii fotografiilor şi circumstanţele prin care camerele şi negativele lor ajunseseră în piaţă. «Chiar dacă nimeni nu te vrea, eu te voi iubi mereu» este rezultatul acestor procese.”

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Fotografie, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com