Galeria de Arta

arta pentru tine

  10.08.2012

Biserica Mănăstirii Hagigadar - 500 de ani

Promovând relațiile bilaterale și celebrând valoarea istorică și estetică a Bisericii Mănăstirii Hagigadar, dar și împlinirea a 500 de ani de existență, Romfilatelia și autoritatea emitentă din Armenia, Haypost, introduc în circulație emisiunea comună de mărci poștale România – Armenia „Biserica Mănăstirii Armenești Hagigadar – 500 de ani”. Elementele emisiunii de mărci poștale sunt: timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei, plicul „prima zi”, cartonul filatelic, iar produsul filatelic special al emisiunii - albumul filatelic, este realizat în tiraj limitat de 500 de exemplare și echipat cu blocul special de două timbre al emisiunii, cu elemente grafice în folio aur, plicul „prima zi” și o carte maximă. De asemenea, cu ocazia vizitei speciale în România a Sanctității Sale Karekin II, Catolicos și Patriarh Suprem al Tuturor Armenilor, emisiunea se va bucura de un eveniment special de prezentare, într-un cadru oficial, marți, 14 august 2012, în Aula Academiei Române din București, unde invitaţi speciali se vor reuni pentru a serba acest moment aniversar. Începând cu ziua de sâmbătă, 11 august 2012, emisiunea comună de mărci poştale „Biserica Mănăstirii Armenești Hagigadar – 500 de ani” poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia.

Hagigadar

Istoria și religia marchează încă de acum 500 de ani Mănăstirea Hagigadar, lăcaș de cult aflat pe vârful Dealului Bulai în comuna Moara (județul Suceava) și înscris în anul 2004 în Lista Monumentelor Istorice din județul Suceava.

Legenda spune că mănăstirea a fost ridicată drept mulțumire pentru binecuvântarea Maicii Domnului asupra negoțului și familiei de către doi frați ale căror afaceri au prosperat. Construind-o pe vârful dealului, din piatră, fortificată, cei doi au numit-o Hagigadar (în limba armeană hagiuik înseamnă dorință, iar gadarel – a împlini), fiind atestată începând cu anul 1512. Ulterior, Drăgan Danovac, negustor armean de vite, va construi, în timpul domniei lui Bogdan cel Orb, Biserica Mănăstirii armenești Hagigadar, lăcașul dobândind actuala configurație în trei etape calendaristice: 1512-1513, a doua jumătate a secolului al XVII-lea și a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Nemuritoare în sufletul credincioșilor, legenda Icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, a făcut ca pragul Bisericii Dorințelor să fie trecut de numeroși credincioși ortodocși și catolici, care vin să se roage pentru vindecarea bolilor sau înainte de a începe o afacere ori o construcție, urcând dealul în genunchi până la mănăstire.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Filatelie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com