Galeria de Arta

arta pentru tine

  25.08.2008

Asamblaje – spaţiu / sunet / mişcare / imagine

Fundaţia ARHITEXT design, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor şi în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism «Ion Mincu» – Bucureşti, Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară de la Dealu Frumos şi Asociaţia PEPLUSPATRU, provoacă lumea arhitecturii româneşti la un atelier experimental de asamblare îndrăzneaţă a spaţiului, sunetului, mişcării şi imaginii.

Experimentul propus de către Fundaţia ARHITEXT design şi desfăşurat la Dealu Frumos între 5-7 septembrie 2008, porneşte de la conceptul de «asamblaj» al filosofului Gilles Deleuze care oferă ocazia punerii în relaţie a mai multor «obiecte»:

  • spaţiul (prin arhitectură)
  • sunetul (prin muzică)
  • mişcarea (prin dans)
  • imaginea (film)

Spaţiul (arhitectură) va baleia între arhitectura medievală/tradiţională şi cea contemporană, sunetul va face salturi de la muzica gregoriană (vocală) la cea experimentală (digitală), mişcarea va trece de la pasul de dans la expresivitatea performance-ului, iar imaginea va glisa de la fotografie şi filmul clasic la video-artă.

Întregul proces de asamblare explorează în mod deschis, dinamic şi continuu o permanentă «de-teritorializare/re-teritorializare» în cadrul atemporal al bisericii fortificate de la Dealu Frumos din judeţul Sibiu, acolo unde locul încetează să mai aibă timp real sau convenţional de orientare. Re-descoperirea, re-înnodarea şi re-inventarea artelor invitate la asamblare se face în spiritul generos al sincretismului care re-valorizează de fiecare dată suprafeţele de atingere, de ruptură sau de continuitate ale întâlnirilor artistice, ale fluxurilor şi re-fluxurilor în care artele se lasă purtate. Dialogul asigurat de «Asamblaje» trimite la noi decodări ale fiecarui «obiect» în parte şi recodări ale acestora, împreună, în ansamblul sincretic al lumii de azi.

Procesul de «asamblare» urmăreşte o re-apropiere şi (re)cunoaştere reciprocă, pe multiple planuri – teoretic, practic, inter-uman – între actorii (artiştii) din domeniile avute în vedere (arhitectură, muzică, dans, film), atât prin dialog direct cât şi prin participarea la un experiment comun.

Proiectul se adresează arhitecţilor, urbaniştilor, teoreticienilor de arhitectură, artă, film, dans, filosofilor, muzicienilor, dansatorilor, coregrafilor, regizorilor de film şi teatru, scenografilor, artiştilor video/multi-media, studenţilor de la facultăţile de profil corespunzătoare domeniilor de mai sus, oamenilor de cultură din alte domenii şi artiştilor în general. De asemenea, cei din comunităţile locale din zona în care se desfăşoară experimentul (Dealu Frumos, Agnita, Sibiu etc.) şi care vor participa direct la evenimentul de la Dealu Frumos vor inter-relaţiona cu publicul invitat.

Întâlnirea, găzduită de Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară de la Dealu Frumos, este menită să promoveze identitatea fiecărei arte, dar şi respectarea şi promovarea diversităţii. «Asamblajele» pot naşte la rândul lor noi identăţi inter-corelate care să contribuie la dialogul inter-generaţii (cu care noile generaţii se identifică foarte uşor şi pe care generaţiile mature le pot măcar tatona/înţelege, chiar dacă nu pot, sau nu vor să le «accepte» deocamdată) şi la punerea în valoare a diferenţelor culturale moştenite – pe care comunităţile tradiţionale le revendică şi pe care generaţiile tinere le pot asimila, deşi în momentul de faţă par mai curând indiferente faţă de ele.

În acest context, tinerii şi bătrânii, localnicii şi invitaţii acestui eveniment vor intra în dialog pornind de la spectacolele şi discuţiile care vor avea loc în aceast context experimental, cu un profund caracter de socializare, aducând împreună grupuri care de obicei nu reuşesc să comunice în mod firesc. Avantajul conceptului de asamblare este nu numai unul teoretic (formal şi informal), ci şi unul practic şi pragmatic, deoarece permite participarea efectivă a unor grupuri foarte largi la «producerea» de noi valori culturale, asimilarea şi prelucrarea celor vechi.

Printre participanţi se numără Voicu Popescu&Corul SOUND, selfmademusic, Arnold Estefan, Cătălin Rulea, Ana Gubandru, Bogdan Ghiu, Bogdan Mincă, Dana Vais, Mario Kuibuş, Adrian Mihalache, Arpad Zachi.

Cei care doresc să ia parte la acest eveniment inedit, pot obţine detalii suplimentare scriind la adresa de e-mail arhitext_redactie@b.astral.ro

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com