Galeria de Arta

arta pentru tine

  25.05.2009

Arta-n doi şi Cel ce se pedepseşte singur

Marţi, 26 mai 2009, de la ora 18:00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) are loc un dublu eveniment: în seria de Arte Marţiale – „Arta-n doi. Mona Vătămanu şi Florin Tudor“ şi lansarea volumului „Cel ce se pedepseşte singur: Stefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu. Arta şi România în anii ’80-’90“.

„Arta-n doi. Mona Vătămanu şi Florin Tudor” este tema lunii la Arte Marţiale. Punctul central de interes este aspectul microsocial al artei contemporane, constituirea grupurilor, a reţelelor şi a cuplurilor, a diferitelor formule de asociere dintre artişti. Lumea artistică s-a coagulat, treptat, într-o pătură socială cu comportamentele, cu idealurile şi cu strategiile proprii. Constituirea, în interiorul ei, a unor cupluri de artişti cu idealuri şi soluţii comune este un fenomen notabil. Împreună cu invitaţii, publicul se va întreba ce şi cât aduce cuplul artei şi, de ce nu, ce şi cât aduce arta cuplului, dacă modelul artistului boem ori acela al artistului profesionist se împacă cu modelul casnic.

Volumul „Cel ce se pedepseşte singur: Stefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu. Arta şi România în anii ’80-’90“, coordonat de Erwin Kessler, apare în conexiune cu expoziţia omonimă organizată de Institutul Cultural Român la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia. Cele 334 de pagini sunt ilustrate cu peste 300 de reproduceri. În volum sunt cuprinse numeroase texte inedite scrise de cei trei artişti, fragmente de jurnal, facsimile, dar şi o amplă cronologie ilustrată a principalelor evenimente culturale, economice, sociale şi politice din perioada 1980-1990, alcătuită de Carola Chişiu. La douăzeci de ani de la căderea comunismului, expoziţia şi volumul reprezintă cea mai consistentă încercare de restituire a sensurilor unei perioade nevralgice din istoria noastră recentă – sfârşitului comunismul, începutului consumismului. Expoziţia va fi itinerată, pentru început, la Muzeul de Artă din Timişoara, în perioada 25 mai – 30 iunie 2009.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com