Galeria de Arta

arta pentru tine

  5.06.2008

Alvaro Siza. 54 de proiecte

Joi, 5 iunie 2008, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, are loc în Auditorium, de la ora 18:00, o conferinţă despre lucrările arhitectului portughez Alvaro Siza, susţinută de Carlos Castanheira. Aceasta precede vernisajul expoziţiei şi lansarea de catalog/album monografic dedicate lui Alvaro Siza, care vor vea loc de la ora 19:00.

Alvaro Siza

În acest al cincizecişipatrulea an al carierei lui Alvaro Siza, 54 de proiecte stau mărturie pentru un arhitect care, cu pasiune şi discreţie, a revoluţionat arhitectura contemporană. Expoziţia oferă o perspectivă generoasă asupra activităţii lui Alvaro Siza, proiectele fiind prezentate prin schiţe, machete, texte, fotografii şi filme, ce fac vizibilă cristalizarea fiecarui concept.

Născut în 1933 la Matosinhos, lângă Porto, Alvaro Siza a schimbat de-a lungul timpului înfăţişarea oraşelor portugheze în primul rând prin proiectele sale ample, publice, dar şi prin influenţa exercitată asupra mai multor generaţii de arhitecţi. În 1992, i-a fost decernat prestigiosul premiu Pritzker, iar anul trecut, la prima ediţie a Trienalei de Arhitectură de la Lisabona, a primit Premiul pentru întreaga activitate, ca o recunoaştere a calităţii deosebite a arhitecturii sale, marcată de simplitate şi rafinament.

Într-o vreme a conceptualizărilor exacerbate ce reduc arhitectura la simplu ţesut lingvistic, în epoca virtualului şi a imaginii prelucrate, Alvaro Siza îşi manifestă interesul pentru relaţii spaţiale, materialitate şi lumină ca elemente expresive ale peisajului natural şi construit.

Epoziţia este deschisă în perioada 5 iunie – 31 august 2008 la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Calea 13 Septembrie, Bucureşti.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Arhitectura, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com