Galeria de Arta

arta pentru tine

  25.02.2008

Achiziţii publice de artă în 2007

Marţi, 26 februarie, ora 18:00, la Institutul Cultural Român, forţa argumentelor se va măsura în jurul unei dispute care a divizat lumea artistică autohtonă în tabere adverse: achiziţiile publice de artă din anul 2007.

Arte martiale

Firele vor fi despicate împreună cu Ruxandra Demetrescu (rector al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti şi preşedinte al Comisiei de achiziţii în 2007), Mihai Oroveanu (director al Muzeului Naţional de Artă Contemporană) şi Daniel Gontz (artist, gazda web a protestului semnat de contestatarii procedurii de achiziţii din 2007). Din partea Ministerului Culturii şi Cultelor vor participa Virgil Niţulescu (secretar general) şi Monica Morariu (inspector).

Dezbaterea va porni de la o ecuaţie cu două necunoscute: “Ce ceri? Ce dai?”.

“Ce ceri?” înseamnă ce ne dorim de la artă, ce artă cerem, ce aşteptări avem, cum vedem patrimoniul viitor al muzeelor de artă contemporană. Galeriile lor vor fi structurate pe secţiuni şi departamente tehnice (arte media şi alternative, arte tradiţionale), în ordine cronologică (anii ‘80, ‘90, 2000 şi cei de după ei), tematică (tema ortodoxistă, clasic-modernistă, politică) sau pe cariere de artişti-efigie (”sala Bernea”) ori grupări (”sala Rostopasca”)? Cum ne vom vedea pe noi prin arta la care privim acum şi la a cărei achiziţionare contribuim?

“Ce dai?” se referă la ce le oferă artiştilor achiziţionarea de către stat a operelor lor. Din punct de vedere financiar: ce înseamnă, în termenii cotaţiilor artiştilor locali, sumele primite din bani publici şi ce reprezintă aceste sume în raport cu piaţa locală de artă? “Ce dai?” trimite şi la o posibilă protejare a artiştilor prin achiziţionarea operelor: procedura constituie o modalitate de premiere a unei categorii sociale care se ocupă (exclusiv sau nu) cu arta? Este achiziţionarea o compensaţie pentru riscul social pe care-l implică vocaţia artistică?

Dezbaterea face parte din seria lunară “Arte Marţiale”, organizată de Institutul Cultural Român. Moderator este Erwin Kessler.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com