Galeria de Arta

arta pentru tine

  11.03.2010

A traduce timpul: plusuri şi minusuri

Ioana Nemeş face o invitaţie celor interesaţi de a participa la artist talk-ul intitulat “A traduce timpul: plusuri şi minusuri”, care are loc la Pavilion Unicredit din Bucureşti, joi, 11 martie 2010, ora 19:00.

Ioana Nemeş (născută în 1979) este unul dintre cei mai apreciaţi şi expuşi artişti români ai ultimilor ani. Printre bienalele la care a participat se numără Bienala de la Istanbul (2009), U-Turn Copenhaga (2008), Bienala de la Praga (2007) şi Bienala de la Bucureşti (2006). Recent a prezentat Relics for the Afterfuture (Brown) – o serie de sculpturi care analizează ritualurile tradiţionale româneşti - la Jiri Svestka Berlin. Trăieşte şi lucrează la Bucureşti.

Proiectul Evaluări Lunare datează din 2001 şi este inextricabil legat de întâmplările care au dus la descoperirea vocaţiei de artist. Pentru că Ioana Nemeş a fost jucătoare profesionistă de handbal până când o accidentare la genunchi a pus capăt carierei de sportivă. Abia apoi a luat decizia de a fi artist. O întreagă lume i s-a deschis dinainte, şi pentru a avea o perspectivă şi control asupra ei, Nemeş a început lucrul la proiectul The Wall pe peretele sufrageriei din micul apartament în care trăia împreună cu mama şi fratele geamăn. Peretele a fost împărţit în două secţiuni, una documentând aspiraţiile şi proiectele încă nerealizate ale artistei, cealaltă fiind o cronică a aspiraţiilor împlinite şi a proiectelor realizate. Fiecare mutare dintr-o parte în alta a peretelui era documentată printr-o fotografie şi arhivata.

În 2004, s-au întâmplat două lucruri esenţiale pentru evoluţia proiectului: Wall Project a fost expus într-o galerie şi Nemeş s-a mutat din apartament. Aceste evenimente au avut impact asupra experimentului, care a ajuns să se concentreze din ce în ce mai mult în jurul ideii de timp şi de cum poate acesta să fie făcut vizibil. Nemeş a devenit extrem de interesată de ideile scriitoarei britanice Virginia Woolf şi de felul în care această înţelegea timpul, de naraţiunea lui John Fowles şi de teoriile despre culori ale psihologului elveţian Max Luscher. Din toate aceste influenţe şi întâmplări a luat fiinţă proiectul Evaluări Lunare. Ioana Nemeş şi-a creat un sistem de măsurare prevăzut cu cinci parametri: fizic (F), emoţional (E), intelectual (I), finaciar (F) şi al destinului (D). Din 2005, fiecare zi din viaţa ei este evaluată conform acestor parametri, după care îi este alocată o culoare şi un citat sau câteva cuvinte înainte de a fi arhivata alături de celelate zile.

Atunci când proiectul este expus într-o galerie, Nemeş reflectă asupra celorlalte lucrări din expoziţie şi a conceptului curatorial, după care caută prin arhivă şi alege o selecţie de zile. Acestea sunt mai apoi transformate în desene pe perete sau obiecte de plastic ce aduc a lespezi funerare.

Chiar dacă premisa de început a Ioanei Nemeş reprezintă un demers autobiografic, Evaluări Lunare a ajuns să descrie o experienţă generică legată de muncă, ambiţie, progres şi fericire. Proiectul militează pentru conceperea unei identităţi, care, în loc să rămână statică, este în permanenţă şlefuită şi modificată în funcţie de opţiunile şi oportunităţile care apar. Este punctul de plecare pentru privirea critică pe care Nemeş o are vis-à-vis de împrejurările în care este un jucător: expoziţii, scena de artă şi noua Europă.

În cadrul artist talk-ul de la “Pavilion Unicredit” Ioana va prezenta contextul şi motivele care au dus la apariţia şi dezvoltarea proiectului Evaluări Lunare - un experiment ce îşi propune să vizualizeze cu ajutorul culorilor şi cifrelor timpul scurs în decursul unei luni.

Publicat de Alexandru Uvra
in categoriile Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com