Galeria de Arta

arta pentru tine

  14.02.2012

3 X Muzeul Totalitar, Modernist, Balcanian

Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal prezintă expoziţia “3 X Muzeul Totalitar, Modernist, Balcanian”, semnată de Teodor Graur, al cărei vernisaj are loc marţi, 14 februarie 2012, de la ora 17:00. Expoziţia poate fi vizitată până pe 11 martie 2012.

Instalatiile lui Teodor Graur sunt colecţii de obiecte şi materiale crude, uitate sau abadonate, care şi-au pierdut relevanţa practica şi imediată pentru porţiuni de societate. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării; forma şi materialitatea sunt la fel de importante ca şi istoria conţinută de obiectul în sine. Chiar dacă la baza fiecărui obiect stă o acţiune distructivă sau traumatică, structura finală este rezultatul unui gest pozitiv. Scaunele sale sunt asamblaje sculpturale făcute pentru nimeni, chiar dacă, aparent, ele aşteaptă să fie folosite, iar identitatea lor consumată.

Noţiunea de muzeu nu are o relevanţă instituţională pentru Teodor Graur; muzeele artistului sabotează definiţia muzeului, lăsând posibilitatea reducerii discursului la o sintagmă întâlnită adesea la Sigmar Polke: “Această artă este folositoare, alături de explicaţia că aceste muzee au fost folosite şi atinse, iar radicalitatea lor este una subversivă.” În
momentul în care este expus, oricare dintre muzeele lui Teodor Graur vorbeşte despre trecutul său social, despre trecutul creativ din studioul artistului şi despre existenţa artificată din prezent, lăsând viitorul deschis, şi aproape imposibil de prevăzut.

Plecând de la calităţile hedoniste ale anilor ’90, Teodor Graur s-a simţit obligat să deschidă discuţii reale despre realităţile sale personale şi artistice. Cine defineşte coordonatele pentru identificarea unei instituţii de artă - istoria, geografia, arhitectura sau artistul? Este modernitatea un ideal? Mai avem nevoie de mirajul cubului alb? Cum ne raportăm la ideea
muzeului istoric? Teodor Graur declară: “Nostalgia Primei Avangarzi mă împinge către idealurile cubiştilor, futuriştilor, ale avangardei ruse, ale celor care s-au bătut cu eroism pentru lucrul nou, împotriva spiritului şi mentalităţilor tradiţionaliste. Aceasta este esenţa modernismului pentru mine.”

Teodor Graur s-a născut în 1953 în comuna Pogaceaua din judeţul Mureş. A participat la Bienalele de la Veneţia (1997, 2001), Sao Paulo (1994) şi Istanbul (1995). În 2002, a fost inclus în selecţia lui Roger Connover, Eda Cufer şi Peter Weibel pentru expoziţia “In Search of Balkania” de la Neue Galerie din Graz, Austria; în 2003, Harald Szeemann îl selectează în expoziţia “Blood & Honey – Future’s In the Balkans” (Sammlung Essl, Viena, Austria, 2003), pentru ca în 2010, Judit Angel să îl includă în expoziţia “When History Comes Knocking: Romanian Art from the ’80s and ’90s in Close Up”, care a avut loc la Galeria Plan B din Berlin, Germania. În 2010, Teodor Graur a lucrat cu Erwin Kessler la proiectul “Remodern”, prezentat la Galeria Curtea Veche din Bucureşti, iar în 2011, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, artistul realizează expoziţia “Balcanian XXI”.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com