Galeria de Arta

arta pentru tine

  4.05.2011

Museo Nacional del Prado

«Muzeele lumii: Pe unele am avut şansa de a le vizita, altele sunt pe lista de aşteptare pentru viitorul apropiat sau mediu, în cele mai multe nu voi ajunge niciodată…»

museo_del_prado.jpg

În anul de graţie 1785, Juan de Villanueva - arhitectul şef al Casei Regale şi al Primăriei capitalei spaniole - a primit însărcinarea de a proiecta un edificiu grandios pe pajiştea (prado) San Jerónimo, cu destinaţia de a găzdui Cabinetul de Istorie Naturală şi Academia de Ştiinţe.

Una dintre cele mai însemnate pinacoteci din lume. Colecţii din secolul al XIV-lea şi până la începutul secolului XX: Velázquez, Goya, Hieronymus Bosch, Ribera, Tintoretto, van der Weyden, Rafael, Tiziano, Rembrandt, Veronese, Fra Angelico, El Greco, Sorolla, Rafael, del Bosco, Pieter Brueghel (de Oude), Rubens, Dürer, Tiepolo, Esteban Murillo, Botticelli, Caravaggio, da Forli, Gentileschi — îi amintesc aici doar pe cei mai reputaţi artişti reprezentaţi în galeriile Muzeului Naţional Prado din Madrid.

Odată cu intrarea în acest lăcaş ai senzaţia, aproape palpabilă, că pătrunzi direct în esenţa lucrurilor. Şi nu o spun doar eu; faptul că este cel mai vizitat obiectiv turistic din Spania cred că vă poate convinge că am dreptate: peste cinci milioane de vizitatori în 2010 (într-un an de cumplită criză mondială!); iar aritmetica nu minte.

Principalele secţiuni ale muzeului:

  • PICTURĂ: spaniolă (romanică şi gotică, renascentistă, barocă, sec. al VIII-lea şi al XIX-lea), italiană (sec. al XV-lea, al XVI-lea şi al XVII-lea), franceză (sec. XVII-XVIII), flamandă (sec. al XV-lea, al XVI-lea şi al XVII-lea), germană, olandeză, britanică.
  • SCULPTURĂ: greacă, romană, sec. XVI-XVII şi XVIII.
  • GALERIE ON-LINE: Acces gratuit la un număr de circa 3500 de lucrări aflate în colecţiile muzeului. Baza de date accesibilă prin Internet se măreşte în fiecare zi cu noi imagini, până la completarea ei cu toate exponatele. Există şi o opţiune de căutare avansată, după: autor, titlu, o anumită temă, anul realizării sau un număr de catalog.

Publicat de Dan Costinaş
in categoriile Muzee
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com