Programe adresate grădiniţelor în Muzeul Ţăranului Român
Asociaţia “De dragul artei” lansează programele de educaţie creativă pentru grădiniţe în Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Programele își propun să dezvolte creativitatea și să încurajeze curiozitatea naturală ale copilului în raport cu obiecte semnificative pentru cultură şi civilizaţie și constau în două tipuri de activităţi într-un singur program: vizită interactivă în muzeu şi un atelier creativ.
Programele pornesc de la o bună cunoaștere a psihologiei vârstelor mici și de la o experiență solidă de educație muzeală, Asociația derulând deja o serie de programe de succes pentru copii de 2-6 ani însoțiți de părinți. Temele propuse grădinițelor sunt următoarele: “Unde-o fi Moș Mogoș?”, în care se exploatează calitățile lemnului din care este construită o casă în mărime naturală și se folosește tehnica de teatru muzeal, “Ițe de poveste”, în care se povestește despre haine țărănești și se analizează rolul îmbrăcăminții, “Chipuri de sărbătoare”, în care icoana cu Maica Domnului și Pruncul este explorată ca imgine și ca apel la propria experienţă a copilului în raport cu mama sa, și “Moara cu jocuri”, în care copiii vor percepe modul de funcţionare a morilor de vânt prin observaţie, mânuire şi exersare. Temele și datele de desfășurare ale programelor pot fi selectate de către educatori.
Taxa de participare la program este de 20 lei/copil. Grupul trebuie să conţină minim 10 şi maxim 20 copii. Prezenţa cel puţin a unui educator este obligatorie. Programările se fac prin e-mail la adresa programari@dedragulartei.ro (confirmarea înscrierii se va face printr-un mesaj al organizatorilor) sau la telefonul 0745.495404. Programele se vor desfăşura în zilele din timpul săptămânii, de marţi până vineri, în intervalul de vizitare a muzeului și în funcție de solicitarea educatorilor.
Programele de educaţie creativă lansate de Asociaţia “De dragul artei” au apărut din necesitatea de a însufleţi obiectele de muzeu sau cele de artă şi de a le tranforma în sursă de creativitate pentru copii şi tineri. Asociaţia îşi propune să fie o sursă de inspiraţie pentru educaţia din România, să propună cele mai adaptate, imaginative şi moderne programe de educaţie creativă în muzee sau spaţii similare.