Galeria de Arta

arta pentru tine

  28.05.2007

morphing

Prin morphing se înţelege un efect de trecere de la o imagine la alta, care dă privitorului impresia unei metamorfozări. În general, este utilizat cu portrete similare ca poziţie, dar poate fi folosit şi cu alte imagini. Efectul este folosit în filme şi animaţii, dar un cadru intermediar poate fi folosit şi ca imagine statică, fiind de multe ori deosebit de interesant.

Efectul de morphing este obţinut prin procesare computerizată. Se marchează punctele corespunzătare de pe cele două imagini, iar programul generează cadrele intermediare de transformare. În general, cu cât punctele corespunzătoare sunt mai apropiate ca poziţie, cu atât metamorfoza este mai reuşită. Unele programe pot detecta automat destul de bine punctele corespunzătoare, tot procesul fiind astfel automatizat. În plus, această automatizare face posibilă şi prezentarea cu o viteză mult diminuată a unei secvenţe filmate cu tehnică obişnuită, cadrele necesare în plus fiind obţinute prin morphing între cadrele existente.

Primele apariţii notabile ale acestor efecte au fost în anul 1991, în videoclipul “Black Or White” al lui Michael Jackson şi în filmele “Terminator 2: Judgment Day” şi “Star Trek VI: The Undiscovered Country”.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Grafica digitala, Dictionar
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com