Galeria de Arta

arta pentru tine

  7.04.2009

Muzeul Instrumentelor Muzicale

Deși are această destinație de doar 20 de ani, de la ultima renovare, Muzeul Instrumentelor Muzicale din 94 Rue de la Cour, Bruxelles, este o foarte frumoasă clădire art nouveau. Pe frontispiciul ei stă mare scris “Old England”, fiindcă inițial a fost concepută ca spațiu comercial pentru afacerea unei antreprize scoțiene care a cunoscut mare succes în doar câțiva ani de la deschidere și care necesita extindere. De altfel, plăcile ceramice policrome din aliniamentul firmei fac referire la istoria Angliei, la activitatea comercială și la mărfurile oferite.

Old England, Bruxelles

Muzeul Instrumentelor Muzicale, Bruxelles


Așa încât la sfârșitul secolului XIX arhitectul Paul Saintenoy își declară modernitatea prin conceptul acestei clădiri construite în pantă, al cărei schelet din fier forjat este frumos legat de ample spații vitrate cu perimetru arcuit. Fațada este bine echilibrată datorită segmentelor dispuse simetric pe trei nivele. Cupola, care servește drept salon de ceai, oferă o superbă vedere panoramică asupra orașului. Lumina filtrată de arabescurile din fier forjat dau o notă de rafinament. Nu e de mirare că locul era frecventat de lumea bună – atât pentru calitatea mărfurilor, cât și pentru eleganța ambianței.

Muzeul Instrumentelor Muzicale, Bruxelles

Însă elementul de surpriză, o fantezie arhitecturală, este foișorul hexagonal care se adaugă clădirii pe latura stângă. Cupola acestuia este un exemplu de măiestrie artistică în sine, o elaborată arhitectură metalică. Extravaganta turlă a fost îndepărtată o vreme, din motive de securitate a construcțiilor, dar a fost repusă cu ocazia renovării.

Din păcate, după realizarea clădirii “Old England”, Paul Saintenoy - personalitate erudită a vremii provenind dintr-o familie cu tradiție în domeniul arhitecturii (bunicul său, J.-P. Cluysenaar, a construit în 1846 exclusivistele Galerii St. Hubert din Bruxelles, iar tatăl său, Gustave Saintenoy, a construit Gara Luxembourg, prima gară din Bruxelles, azi destinată aproape exclusiv traficului intern) - a trecut la o abordare mai clasică a arhitecturii, dedicându-se în final pasiunii pentru arheologie și istorie și renunțând definitiv la proiectare. Clădirile de referință pentru perioada sa de arhitect sunt Palatul Ravenstein, pe care l-a renovat în 1894, “Old England” și Farmacia Delacre, situată în vecinătatea acesteia din urmă.

Muzeul Instrumentelor Muzicale, Bruxelles

Bibliografie:
Louis Meers, Promenades Art Nouveau à Bruxelles, Editions Racine, 2006

Publicat de Delia Stănescu
in categoriile Articole, Arhitectura
2 comentarii

Alte articole pe subiecte similare

2 comentarii »

  1. caut colectionari de piane pt. ca am un pian de vanzare din 1899 ROB SLEIDER,cu placa de bronz si clape de fildes.

    Comentariu de BANU ALIDA | 29.09.2010

  2. Buna !! Am o Pianina Morenz & Schemelli Zeitz Anul 1820 Este de colectie Editie Limitata Functioneaza 10/10 Arata 10/10..Daca Sunteti interesati ma puteti contacta la id-ul meu de messenger ady590 @ YAhoo.com

    Comentariu de Stan Adrian | 16.08.2011

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com