Galeria de Arta

arta pentru tine

  6.12.2007

Îngerii artistei Maria Constantinescu

“Înger” provine din grecescul angelos, care înseamnă “mesager”. Un înger este, după cum ne arată învăţătura creştină, un trimis al lui Dumnezeu care ia înfăţişare omenească pentru a comunica cu oamenii. Îngerii au în plus faţă de oameni aripile, dar au în minus trupul. Altfel spus, îngerii au doar înfăţişare, nu şi trup.

M-a întrebat un musulman cine cred că se află mai presus: îngerii sau oamenii? Credinţa lui îi spune că oamenii. Îngerii, odată ajunşi în Împărăţia lui Dumnezeu, împărtăşesc un destin implacabil; omului, în schimb, îi este dat să evolueze. Credinţa creştină plasează îngerii pe un nivel ierarhic superior oamenilor, unde Dumnezeu le încredinţează misiuni spre mântuirea muritorilor. Dar ceea ce mi s-a părut că înţeleg din mesajul îngerilor Mariei Constantinescu este că oamenii înşişi pot alege să se asemene îngerilor. De aceea ei pot deveni îngeri de Lumină sau îngeri ai Întunericului.

Expoziţia Mariei Constantinescu de la Institutul Cultural Român frapează prin simplitate. Prima vedere o asociază cu o colecţie de studii: în înger-şablon formează contraste sau armonii cromatice cu mediul înconjurător. O imagine redundantă care îşi găseşte cheie în seria de 4 ipostaze exacerbate. Detaliu esenţial – în inima fiecărui înger stă un demon. Depinde doar cui se face ascultare: Luminii sau Întunericului. În acelaşi mod poate fi privită şi alegerea oamenilor: ei se pot asemăna îngerilor dacă aleg Calea Luminii sau demonilor dacă aleg Calea Întunericului.


Este minunată puterea de esenţializare a acestei expoziţii care reduce la minimum paleta cromatică (sepia atemporal) şi tentaţia formelor (îngerul-prototip). Incantaţia acestor picturi repetitive, diferenţiabile doar prin contrast, duce cu gândul la litania curgerii timpului. Fiecare clipă este o şansă de a face o alegere. Depinde însă de noi în ce direcţie.

 

Publicat de Delia Stănescu
in categoriile Articole, Expozitii
2 comentarii

Alte articole pe subiecte similare

2 comentarii »

 1. Iti multumesc pentru articole. Am reusit sa ajung si eu la expozitia cu ingeri, saptamana trecuta, vineri, dar din pacate expozitia de la institutul italian nu am putut-o vedea, pentru ca pregateau sala pentru alt eveniment. Asa ca m-am bucurat sa vad toate tablourile pe site si am savurat parerile tale la adresa lor.

  Cu siguranta am gustat mai mult “ingerii” avand in minte si interpretarile tale. Mi-a placut mult ideea ca ingerii-sablon simbolizau alegerea intre lumina si intuneric, pe care putem sa o facem deopotriva si noi, si ingerii.

  Mai putini ca numar, Ingerii mari m-au dus cu gandul la evolutie, la ascensiune spirituala,
  la faptul ca am citit undeva ca Puterile din fata tronului lui Dumnezeu sunt taurul,leul, vulturul si omul, pe care le-am asociat cu crucea fixa din zodiac (Taurul, Leul, Scorpionul, Varsatorul - Scorpionul are asociata si o veche simbolistica a Vulturului, iar Varsatorul are ca simbol un om care revarsa in lume apa cunoasterii).

  Din a doua expozitie mi-a captat atentia reprezentarea “inaripata” a zodiacului. M-am intrebat ce inteles sa dau aripilor si mai ales celor patru simboluri intalnite si la ingerii mari (taurul,leul, vulturul si omul - inaripati, dispusi in cele patru colturi ale tabloului).

  In cautarea unui inteles, pe net si prin cartile mele de astrologie, am gasit ca Zodiacul îşi are originea în cercul Heruvimilor. La inceputuri, sistemul nostru solar era asemenea unui glob imens de caldura, ce fizic ajungea pana la limita actuala a orbitei planetei Saturn. “Aşa cum Pământul de astăzi este înconjurat de atmosferă, vechiul Soare era înconjurat de regnul Heruvimilor. Strămoşii noştri îşi reprezentau Heruvimii sub forma unor stranii animale înaripate: fiecare dintre acestea avea altfel de cap, dar fiecare avea câte o pereche de aripi: erau Leul, Vulturul, Taurul şi Omul”.
  Ele constituie in astrologie cele 4 semne fixe, asociate in crestinism cu cei patru evanghelisti: Luca (Taurul), Marcu (Leul), Ioan (Vulturul) si Matei (Omul sau Varsatorul).
  Cei patru heruvimi sunt semnele fixe, aripile din stanga sunt semnele cardinale (Berbec, Rac, Balanta, Capricorn), cele din dreapta semnele mobile (Gemeni, Fecioara, Sagetator, Pesti).

  Iti multumesc ca ai impartasit experienta ingerilor cu mine.

  Comentariu de Adina | 27.12.2007

 2. In fiecare om se afla un inger!Dar nu toti suntem constienti de el, motiv pentru care vedem in cei din jurul nostru numai rautate, invidie,nepasare, prostie si inferioritate fata de noi.Toate acestea sunt de fapt “defectele” noastre reflectate in cei din jur si au rolul de a ne ajuta sa ne cunoastem.In fiecare dintre noi exista scanteia Divina iar in momentul cand noi ne vom corecta greselile, ne vom schimba vom fi capabili sa vedem maretia din interiorul fiecarei persoane.Atunci ingerul si lumina din noi va iesi la iveala si lumea va fi mai buna!Vom putea intelege ca toti suntem egali si vom trai in armonie!

  Comentariu de Anonim | 15.05.2010

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com