Galeria de Arta

arta pentru tine

  27.09.2007

Burning Man 2007

Pe multe plaje din lume au loc festivaluri cu tentă hippie. Aşa a început şi “Burning Man” în 1986, pe Baker Beach din San Francisco. Larry Harvey şi Jerry James, alături de câteva zeci de persoane, au construit un om din lemn şi i-au dat foc (de unde provine şi numele festivalului). Evenimentul s-a repetat în fiecare an, în 1990 ajungându-se la vreo 500 de participanţi. Dată fiind creşterea numărului acestora, spaţiul de desfăşurare devenise impropriu, aşa că autorităţile au intervenit, interzicând desfăşurarea. Organizatorii au hotărât mutarea festivalului în deşertul Black Rock din Nevada. Participarea a crescut substanţial an de an, ajungându-se în 2007 la un număr uluitor: 47097 de oameni. Festivalul a devenit un eveniment socio-artistic impresionant, care se desfăşoară timp de o săptămână.

La festival poate participa oricine doreşte, fără nicio restricţie. Banii sunt aproape complet interzişi, chiar şi barterul cu bunuri şi favoruri fiind descurajat, organizatorii recomandând dăruirea necondiţionată. Pe teritoriul unde se desfăşoară festivalul, banii sunt folosiţi doar pentru a cumpăra bilete de intrare, bilete de autobuz spre localităţile apropiate, cafea şi gheaţă. Fiecare participant este încurajat să se descurce pe cont propriu. Participanţii sunt încurajaţi să se exprime, individual sau în grup, în funcţie de talentul şi abilităţile fiecăruia. Se pune valoare pe efortul comun pentru tot ce se realizează în comunitate. Cei care organizează evenimente îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce fac şi trebuie să le comunice responsabilităţile individuale participanţilor, astfel fiind încurajată responsabilizarea în societate. La locul desfăşurării festivalului nu rămân gunoaie sau orice alte urme specifice activităţilor umane, din respect pentru mediul înconjurător. Toţi cei prezenţi sunt invitaţi să participe cât mai mult posibil, atât la muncă, cât şi la distracţie. Mai mult, este încurajată participarea directă, astfel încât experienţele trăite să fie cât mai pătrunzătoare.


Festivalul are o foarte importantă dezvoltare artistică. Artiştii sunt ajutaţi de organizatori, astfel încât să existe o anumită armonie între creaţiile lor şi acestea să nu se influenţeze negativ. Sunt încurajate formele atipice de exprimare artistică, ideile noi şi vizionare, experienţele spirituale. Dezvoltarea creativităţii a devenit unul dintre obiectivele principale ale festivalului.

Începând din 1995, fiecare ediţie are o temă, un imbold pentru creativitate. Ediţia 2007 a avut tema “The Green Man” (”Omul verde”).

Lucrările de artă sunt văzute ca daruri pe care artiştii le fac comunităţii. Există un sistem prin care artiştii pot depune din timp proiecte, urmând ca cele mai interesante să beneficieze de sprijin financiar din partea organizatorilor, astfel încât ceea ce se realizează pe durata festivalului să aibă un nivel calitativ cât mai ridicat. Totuşi, finanţarea acoperă doar o parte din costuri şi doar o mică parte dintre artişti beneficieză de sprijin financiar.


La festival nu sunt permise mijloace de transport motorizate, decât dacă sunt artistice într-un fel sau altul. Astfel, la locul de desfăşurare apar tot felul de “vehicule mutante”, unele amuzante, altele de-a dreptul spectaculoase.


Burning Man este un fenomen complex, despre care se pot discuta multe. Atât fanii, cât şi curioşii, sunt ţinuţi la curent cu noutăţile pe tot parcursul anului, pe site-ul oficial al festivalului, www.burningman.com.

 
Vezi tot albumul
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Articole
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com